Forbrugerekspert før Black Friday: De falske tilbud er stadig i omløb

En særlig tilbudsfinte, hvor forretninger hæver priserne for at sænke dem igen, lever i bedste velgående.

Black Friday løber af stablen fredag den 25. november. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix Denmark)

'POWER DEALS', 'BIG SALE' og 'SPAR 70 PROCENT'.

I godt en måned har butikker og webshops varmet op til Black Friday med vilde tilbud.

Og der er i den grad lagt op til den helt store forbrugsfest. Hvad enten man er ude efter en ny iPhone, tablet eller kaffemaskine, er der procenter at hente hjem.

Men kan vi stole på de gode tilbud? Ikke altid, lyder svaret fra forbrugereksperter. For i mange tilfælde er tilbuddene ikke nødvendigvis så gode, som vi nemt kan lokkes til at tro.

Der har tidligere været eksempler på, at butikker hæver priserne på deres produkter op til Black Friday - for så at baske dem ned igen. På den måde ser besparelserne nemlig større ud, end de egentlig er.

I de tilfælde er der tale om et "falsk tilbud". Og den tilbudsfinte er stadig i omløb.

Det bekræfter Katrine Barslev, forbrugeranalytiker hos prisportalen PriceRunner.

- Der er virkelig nogle forretninger, der benytter sig af det med at sætte priserne op i løbet af efteråret for så at dumpe dem igen, siger hun.

Falske tilbud i omløb

Op til Black Friday har PriceRunner holdt øje med varepriser på de mest populære produkter hos Danmarks største internetbutikker, og analysen bekræfter, at der er falske tilbud i omløb.

- Vi ser tegn på, at de falske tilbud ikke er færre i år, og meget tyder på, at der vil være flere, siger Katrine Barslev.

Det er især køkkenting såsom kaffemaskiner, frituregryder og foodprocessorer, hvor prisen er blevet sat op og dernæst sat ned igen i ugen op til Black Friday, siger Katrine Barslev.

- En stor andel af de kaffemaskiner, der er på tilbud lige nu, har været udsat for en prisstigning i løbet af efteråret. Det er et falsk tilbud, siger hun.

  • I USA kan tilbuddene på Black Friday være så slagkraftige, at folk ligefrem kommer til skade i kampen om dem. (Foto: © Paulo Whitaker, Scanpix Denmark)
  • Her ruller en heldig dame væk med et nyt fladskærms-tv i butikken Target. (Foto: © JIM YOUNG, Scanpix Denmark)
  • Nogle steder forholder tilbudsjagten sig roligere. Her har en kvinde fyldt kurven med et nyt fladskærms-tv (Foto: © ho, Scanpix Denmark)
1 / 3

Også Marie Frank-Nielsen, jurist i Forbrugerrådet Tænk, bekræfter, at butikker og webshops benytter sig af tilbudsfinten, når Black Friday nærmer sig.

- Nogle erhvervsdrivende vil gerne komme med de her "prisbaskere" på Black Friday. Så i perioden op til skruer de prisen kunstigt højt op på produktet. Det giver forbrugeren et indtryk af, at de har sparet noget, siger Marie Frank-Nielsen.

Hun er ikke overrasket over, at de falske tilbud skulle være i omløb igen.

- Det er et fænomen, der opstår hvert år på Black Friday, siger hun.

- Mange vil gerne kunne sige, at de har sparet penge på Black Friday. Men køber man noget på falsk tilbud, har man jo ikke rigtig sparet noget.

Inflation gør det svært at gennemskue

I år er der udsigt til, at danskerne kan vælte sig i ekstraordinært mange varer på Black Friday. Men på grund af den stigende inflation kan det være svært som forbruger at gennemskue et falsk tilbud.

- Priserne på produkter svinger ekstra meget i øjeblikket. Det gør det svært at gennemskue den normale pris på et produkt, siger Marie Frank-Nielsen.

- Forbrugertilliden er lavere i år, fordi man har sværere ved at gennemskue et produkts normale pris. Hvis inflationen var lavere, ville det være lettere at gennemskue.

Slå koldt vand i blodet

Da tilbuddene kan være sværere at gennemskue, opfordrer Marie Frank-Nielsen til, at man som forbruger tænker sig om en ekstra gang, inden man kører dankortet igennem.

- Man skal ikke købe en elefant, bare fordi den er på tilbud, hvis man ikke har brug for en elefant, siger Marie Frank-Nielsen.

Planlægger man at gøre et kup fredag, anbefaler hun, at man forbereder sig godt på tilbudsjagten.

- Er man på udkig efter et TV, ville jeg tjekke, hvad prisen på produktet er hos flere udbydere. Og ikke bare slå til i butikken med det samme, siger hun.

- Derudover kan man gå ind på de her prissammenligningstjenester, der skaber et overblik over, hvordan prisen på produktet har været i løbet af det seneste år.

Årets Black Friday falder på fredag den 25. november.

I Danmark har vi lige nu den højeste inflation i næsten 40 år. Forstå begrebet i nedenstående video.