Forbrugerombudsmanden politianmelder e-cigaretfirma

Virksomheden Smoke-IT har overtrådt reklameforbuddet, vurderer Christina Toftegaard Nielsen.

Det er første gang, at Forbrugerombuds- manden politianmelder en forhandler af e-cigaretter for at overtræde reklameforbuddet. (Foto: Toby Melville © Scanpix)

Det er ulovligt at reklamere for e-cigaretter og genopfyldningsbeholdere på nettet - og det koster nu e-cigaretvirksomheden Smoke-IT en politianmeldelse.

Forbrugerombudsmanden vurderer, at firmaet med udsagn som 'mix 3 stk','20 % off' og 'Køb 20 stk: Spar 10 %' samt salgsfremmende billeder på sin hjemmeside har brudt loven.

- Vi ser desværre mange reklamer for e-cigaretter på hjemmesider og sociale medier. Men det totale forbud mod reklamer for e-cigaretter gælder naturligvis også på nettet, fastslår Christina Toftegaard Nielsen i en skrivelse på Forbrugerombudsmandens hjemmeside.

Forbuddet mod at reklamere for e-cigaretter gælder ikke kun anprisninger, men omfatter også brug af navne og logoer på nettet, der indeholder e-cigaretter eller associerer til e-cigaretter.

Derfor vurderer Forbrugerombudsmanden, at brugen af navnet og logoet Smoke-IT i sig selv er reklame, der opfordrer til rygning.

Må gerne reklamere på butiksfacader

Med anmeldelsen sender Christina Toftegaard Nielsen et klart signal til landets øvrige forhandlere af e-cigaretter:

- Hvis forhandlere af e-cigaretter ikke ophører med at reklamere, må de forvente at blive politianmeldt, udtaler hun.

Der er dog en undtagelse til reklameforbuddet, som betyder, at fysiske butikker, der er specialiseret i at sælge e-cigaretter og genopfyldningsbeholdere, kan reklamere inden for og på butiksfacader og vinduer.

Derfor må Smoke-IT gerne bruge sit navn og logo i sine fysiske butikker, som der findes 27 af rundt om i landet - med tre flere på vej.

På hjemmesiden Smoke-IT, kan man læse, at online-webshoppen er danskernes foretrukne inden for e-cigaretter og e-juice, som er påfyldningsvæsken til e-cigaretter.

Ifølge cvr-registret har virksomheden hovedsæde i Galten i Aarhus og landede sidste år et overskud på fem millioner kroner.

Ejer: Vi har rettet ind

Ejeren og stifteren Jens Nygaard Andersen fortæller, at han er opmærksom på anmeldelsen fra Forbrugerombudsmanden, men at han endnu ikke har modtaget den fysisk.

- Vi har ikke besluttet, hvad vi gør endnu. Men vi har længe været i dialog med Forbrugerombudsmanden og hele tiden fastholdt, at vi ikke kommer til at lukke vores hjemmeside. Hvis vi gør noget, så omdøber vi den, siger han.

Han fortæller, at virksomheden allerede har gjort en indsats for at fjerne de anprisninger på hjemmesiden Smoke-it.dk, som Forbrugerombudsmanden omtaler.

- Vi har haft en mand til at sidde i en måned og rette i teksterne, og vi mener, at vi har gjort alt det, vi skulle, lyder det fra Jens Nygaard Andersen.

Udsigten til at skulle tage et juridisk slagsmål med Forbrugerombudsmanden i retten bekymrer ikke ejeren af Smoke-IT.

- Det her handler i sidste ende om nogle EU-regler, som bliver fortolket forskelligt i de enkelte lande. Der vil vi gerne have en dommer til at fastlå, hvordan reglerne skal tolkes herhjemme, siger han.

Facebook
Twitter