Forbrugerråd er bekymret: Ny type lån mere vanvittigt end kviklån

En ny type lån deler betalingen op i meget små månedlige rater, og det bliver dyrt, vurderer Forbrugerrådet Tænk.

Ved køb af varer i netbutikker overtager nogle firmaer betalingen, og tilbuddet om at betale i månedlige rater over lang tid bliver en rigtig dyr løsning (arkivfoto).

En ny type mikroafbetalinger, hvor prisen brækkes op og betales i små rater hver måned i op til to år, er dukket op på nettet, og det vækker bekymring hos Forbrugerrådet Tænk, skriver Politiken.

- De her lån er helt nye for os. De er endnu mere vanvittige end kviklån, for det bliver godt nok nogle dyre produkter, siger cheføkonom i Forbrugerrådet Tænk og ekspert i kviklån Morten Bruun Pedersen.

Myndigheder og forbrugerorganisationer har tidligere advaret mod de såkaldte kviklån, som er med til at sætte især unge og socialt udsatte i gæld, men metoden her er ny.

Små månedlige betalinger

Firmaer som danske ViaBill samt det svenske Collector og Klarna tjener penge på at overtage betalingen for hundredvis af velbesøgte netbutikker som bootz.com, coolshop.dk og miinto.dk

Når kunderne skal betale, tilbyder virksomheden at dele beløbet op i ganske små månedlige betalinger.

Selv en flaske campinggas til 68 kroner kan afbetales med tre kroner månedligt.

Kan ikke tilmeldes betalingsservice

ViaBill er rente- og gebyrfri, men tilbyder kunden større lån, og afdraget plus 39 kroner bliver trukket på kontoen, hvis det ikke er indbetalt inden den 20. i måneden. Og firmaet kan ikke tilmeldes betalingsservice, skriver avisen.

Partner i mybanker.dk, John Norden, har for Politiken kigget på to konkrete køb. Her løber de årlige omkostninger i procent (ÅOP) op på henholdsvis 431 og 2.751 procent.

Hos det svenske firma Klarna oplyser talsperson Jonas Köpniwsky, at alle firmaets samarbejdspartnere modtager regler og retningslinjer for, hvordan deres betalingsmetoder skal præsenteres for kunderne.

/ritzau/