Hvilken forsikring skal du vælge, når du står og skal tegne en indboforsikring? Skal du gå efter den laveste pris - og kan du så forvente, at dækningen er god nok?
De og mange andre spørgsmål er der sikkert mange, der stiller sig selv, før de sætter kragetæerne på den stiplede linje og forsikrer deres indbo.
Men faktisk bør du slet ikke gruble så meget over det. Sådan lyder det fra Forbrugerrådet Tænk, som har lavet en test af 15 forsikringsselskabers indboforsikring, og her var resultatet tydeligt, forklarer testøkonom i Forbrugerådet Tænk Lars Baadsgaard.
- Der er faktisk ikke er sammenhæng mellem prisen og så den dækning, man får som forbruger på sin indboforsikring, siger han.
- Så man kan altså roligt gå efter de billige indboforsikringer.
Lars Baadsgaard understreger dog også, at selvom dækningen stort set er ens, så kan der være nogle forskelle på forsikringerne, som kan have afgørende betydning for dig som forbruger. Det kan f.eks. være ting som dækning ved nedbørsskader.
Tog højde for gentagende skader
I Forbrugerrådet Tænks test var der for eksempel en forskel på hele 4.000 kroner i den årlige præmie mellem to forsikringsselskaber. Og i bunden finder man forsikringsselskabet If.
Sidstepladsen skyldes særligt, at en af de fire fiktive husstande, som Forbrugerrådet Tænk har undersøgt priserne ud fra, inden for de seneste tre år har haft to skader på sin indboforsikring.
- Vores erfaring viser desværre et skademønster, hvor der ofte er gentagende skader fremadrettet hos disse kunder. Det tager vi højde for i prisen, fordi vores holdning er, at kunder skal betale efter den risiko, de udgør, forklarer presseansvarlig hos If, Birgitte Ringbæk, til Forbrugerrådet Tænks magasin.
Konkurrencen fungerer ikke
Ifølge Lars Baadsgaard viste forsikringstesten desuden, at det var de mindre forsikringsselskaber, der lå i top og var billigst, mens de større og mere etablerede selskaber lå længere nede på listen.
I testens resultat er det fire af de mindre forsikringsselskaber, der topper listen, mens de større og mere etablerede selskaber placerer sig længere nede.
- Når de store selskaber på markedet ikke generelt har de laveste priser, så kunne det jo tyde på, at konkurrencen ikke fungerer helt optimalt, og at de derfor ikke føler sig tvunget til at sænke priserne for forbrugerne, forklarer han.
Lars Baadsgaard forklarer desuden, at forbrugerne føler, at det er svært at gennemskue markedet, hvilket gør det lettere for forsikringsselskaberne at holde de høje priser.
Brancheorganisation: Enhver kan gennemskue markedet
Hos brancheorganisationen Forsikring og Pension afviser underdirektør Hans Reymann Carlsen Forbrugerrådet Tænks påstand om, at konkurrencen ikke fungerer på markedet.
- Det er rigtigt nok, at der er de her prisforskelle, men det er jo et udtryk for, at konkurrencen faktisk fungerer på det her marked – at der så er nogle, som sælger forsikringerne billigere, siger han.
Han mener heller ikke, at markedet skulle være så svært at gennemskue. For eksempel nævner han sammenligningsportalen forsikringsguiden.dk, som Forsikring og Pension står bag sammen med Forbrugerrådet Tænk.
Her kan du som forbrugerne indtaste dine oplysninger og behov, hvorefter du får en liste over selskabernes forskellige tilbud, som du så kan rangere efter pris, selvrisiko eller dækning.
- Enhver, der har været igennem folkeskolen, kan på fem minutter gå ind og få sammenlignet forsikringer, priser og dækning for det behov, som vedkommende har. Det er super nemt, siger Hans Reymann Carlsen.
- Det her med, at forsikringer er komplicerede og markedet er en jungle – det passer altså ikke længere.