Forbrugerrådet: Skrinlagt mobilbryllup er godt nyt for forbrugerne

Fusionen mellem Telia og Telenor er død og begravet. Det gavner konkurrencen, mener forbrugerrådet.

Telia og Telenor dropper nu at slå pjalterne sammen. For strenge krav fra EU-konkurrencekommissær Margrethe Vestager får skylden.

Vielsesringene var købt og de to telegiganter Telia og Telenor var klar til at sige ja til hinanden ved et storstilet telebryllup, der nu alligevel ikke bliver til noget.

Men ikke alle har været lige begejstrede for en sammensmeltning af teleselskaberne. Forbrugerrådet har kritiseret beslutningen, mens EU’s konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, har nærstuderet bryllupsplanerne gennem en konkurrencesag, der har kørt siden foråret.

Derfor er det heller ikke overraskende, at den forliste fusion ses som en god nyhed i Forbrugerrådet Tænk, hvor cheføkonom Martin Salomon er overrasket over, at fusionen er landet i grøften.

- Det er en god nyhed for forbrugerne, at konkurrencepresset på mobilmarkedet opretholdes. Vi har været meget skeptiske for, om graden af konkurrence kunne opretholdes, siger han.

Stadig fire operatører

De to selskaber dropper fusionsplanerne, fordi de ikke kan blive enige med EU-Kommissionen om acceptable betingelser for at skabe en ny robust mobiloperatør.

Hvis fusionen var gået igennem, ville selskabet være én af blot tre operatører med telemaster i Danmark. Foruden Telia og Telenor, der er landets anden og tredjestørste selskaber, så har blot teleskabet 3 samt TDC nemlig opstillet fysisk infrastruktur i form af telemaster herhjemme, som alle andre selskaber så kan leje sig ind på.

Fire konkurrenter bedre end tre

Med kun tre selskaber ville det være sværere at tvinge priserne ned, vurderer Martin Salomon.

- Jo færre spillere, der er på sådan et marked, desto mindre behøver de anstrenge sig for at gøre det, som forbrugerne gerne vil have. Det ser vi rundt omkring i Europa: at sådan nogle sammenlægninger er dårligt nyt for forbrugerne, siger han.

Forbrugerrådet Tænk har igennem processen skrevet høringssvar til EU-kommissionen, hvor de har tilkendegivet deres bekymringer. Forhandlere fra Telenor og Telia har over flere omgange været i Bruxelles for at mødes med EU-konkurrencekommissæren. Men i sidste ende blev kravene for store – og fusionsplanerne skrinlagt.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk