Forbrugerrådet: Vi betaler milliarder for meget i gebyrer

Bankernes investeringsforeninger er blevet et tag-selv-bord, når det gælder gebyrer, mener Forbrugerrådet Tænk.

Bankernes gebyrer fra investeringsforening er steget med 71 procent på fem år. (Foto: Colourbox)

Bankerne tjener mange milliarder kroner på de penge eller opsparede pensionsmidler, vi sætter i investeringsforeninger.

De færreste er klar over, at de årlige omkostninger let kan løbe op i 10.000 kroner årligt.

Der er ikke nok konkurrence på området, og derfor sker der hvert år en overbetaling på flere milliarder kroner fra forbrugerne til bankerne, vurderer Forbrugerrådet Tænk.

- Forbrugernes samlede regning til bankerne for at få passet deres opsparing har nået smertegrænsen. Det er et alvorligt samfundsøkonomisk problem, siger seniorøkonom i Forbrugerrådet Tænk, Troels Hauer Holmberg.

71 procent oven i hatten

Beregninger, som DR Nyheder har lavet på baggrund af tal fra Finanstilsynet, viser, at i årene siden finanskrisen har bankernes investeringsforeninger givet et samlet afkast på 271 mia. kr. Men i samme periode har de opkrævet i alt 27 mia. kr. i administrationsomkostninger.

Og mens prisudviklingen generelt er gået i stå, er foreningernes omkostninger siden 2009 steget med 71 procent.

Samtidig er der tale om et meget uigennemskueligt marked, hvor forbrugerne har svært ved at få overblik over, hvad de betaler.

Problemet er, at når bankrådgiveren får os til at sætte penge i en investeringsforening, så sender foreningen provision tilbage til bankerne. Det kaldes formidlingsprovision.

Dårlig rådgivning er ødelæggende

- Det ødelægger simpelthen rådgivningen og hele markedet. For det betyder, at forbrugerne ikke får det produkt, der er bedst og billigst for den enkelte forbruger, men det der er bedst for banken. Det et blevet et tag-selv-bord for bankerne, siger Troels Hauer Holmberg.

Men investeringsbranchen afviser kritikken.

- Danskerne har fået meget flotte afkast af investeringsfondene. En stigende volumen giver højere omkostninger målt i kroner, men ikke i procent. Der er omkostninger ved alle investeringer, og rådgivningen sikrer, at investorerne undgår dyre investeringsfejl, siger direktør i Investeringsfondsbranchen, Jens Jørgen Holm Møller.

Men Forbrugerrådet har ét klart råd til dem, der overvejer at sætte deres penge i en af bankernes investeringsforeninger.

- Sig til banken, at du ikke vil finde dig i de høje omkostninger. Sig at banken skal finde en billigere løsning til dig, og at du i øvrigt vil vide præcis, hvad du betaler, siger Troels Holmberg.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk