Forbudt kemi i legetøj: Fem ting, du ikke skal lægge under juletræet

E-handelssider som Wish, eBay og Amazon giver dig adgang til at købe billige julegaver direkte fra Kina. Men tænk dig om.

Fire figurer, du ikke skal købe.

Der er masser af billigt legetøj at få hos tre af danskernes foretrukne webbutikker, e-handelsgiganterne Amazon, Wish og eBay.

Men meget af det farverige plastik kommer direkte fra især Kina, hvor reglerne for kemi ikke er helt så skrappe som i Danmark og EU. Derfor er der legetøj, du ikke bør lægge i kurven.

For eksempel de her fem ting:

1

Slim fra eBay

Legetøjsslim fra eBay.

Med "Fluffy Floam Slime" får du 280 milliliter elastisk tidsfordriv til dine børn. Det farverige legetøjsslim kan stadig købes hos eBay for under 25 kroner, selv om Miljøstyrelsen i august bad eBay stoppe salget af produktet, der udgør “en alvorlig risiko for børn”.

"Fluffy Floam Slime" indeholder nemlig for store mængder af stoffet bor, som kan skade menneskers evne til at få børn. Bor tilsættes legetøjsslim for at gøre det elastisk.

EBays direktør for forretningsetik, Wolfgang Weber, lovede i august, at salget af "Fluffy Floam Slime" allerede var stoppet.

I en mail til Miljøstyrelsen skrev han: "Vores sikkerhedsteam har fjernet produktet". Alligevel sælger eBay i skrivende stund stadig “Fluffy Floam Slime”.

Miljøstyrelsen har indberettet slim-legetøjet til Rapex, som er EU's centrale register over farlige og ulovlige produkter.

Varen kan også købes hos AliExpress.

2

Fortnite-figurerne fra Amazon

Fortnite-figurer fra Amazon.

Var det noget med 12 plastikfigurer fra det populære computerspil Fortnite?

Pris hos Amazon: 252 kroner. DR har fået testet figurerne hos det uafhængige analysefirma Eurofins. Testen viser en overskridelse af den tilladte grænseværdi for det hormonforstyrrende stof DEHP med 210 gange den tilladte mængde.

Amazon, som idag er verdens mest værdifulde selskab, har efter DR's henvendelse oplyst, at figurerne ikke længere kan købes på deres side.

3

Plastikprinsesser fra Wish

Disney-prinsesser fra Wish.

Måske er du vild med prinsesser i plastik som Snehvide, Askepot og Ariel.

De otte figurer har indtil for nylig været solgt af både Wish og Amazon, men de er blevet taget ned af hylderne, efter at DR har henvendt sig. De kan dog stadig fås hos AliExpress for 10 US-dollar, hvis du er interesseret.

DR har fået testet figurerne, som overskrider de tilladte grænseværdier for det hormonforstyrrende stof DEHP 67 gange. Indholdet af en anden problematisk plastblødgører, DINP, er overskredet 30 gange.

4

Klokkeblomst-figurerne

Klokkeblomst-figurer fra Amazon og eBay.

Seks plastfigurer som angiveligt er fra Disney-feernes univers. De kan stadig købes hos Amazon for 19 euro, selv om Miljøstyrelsen i juni måned bad verdens mest værdifulde selskab fjerne figurerne fra hylderne.

En laboratorietest fra Forbrugerrådet Tænk viste nemlig tidligere på året en overskridelse af det tilladte indhold af det hormonforstyrrende stof DEHP med 25 gange den tilladte mængde.

De seks figurer kan også købes i eBays netbutik.

5

Blandede badedyr

Blandede badedyr fra Wish.

De ser søde ud, de bløde farvede plastikdyr beregnet på at tage med i bad. Dyrene kan flyde på vandet og sige pivelyde, når dit barn trykker på dem. De findes i flere størrelser og varianter.

Miljøstyrelsens bad i juni Wish om at stoppe salget, fordi indholdt af stoffet DEHP overskred de tilladte grænseværdier med 211 gange i en test foretaget af Forbrugerrådet Tænk.

Miljøstyrelsen har samtidig indberettet de farverige badedyr til Rapex, som er EU's centrale register over farlige og ulovlige produkter.

Wish skrev i en mail til Miljøstyrelsen i juni, at de nu havde fjernet dyrene fra hylderne. Alligevel har DR købt dem i oktober måned.

Facebook
Twitter