Forening skeptisk over opgør med jobprøvning: Vi vil se det, før vi tror det

Hvert andet afslag om førtidspension bliver ændret, når sagen ender som en klage hos Ankestyrelsen.

- Jeg bliver nødt til at sige, at vi vil se det, før vi tror det, siger Hanne Rasmussen, der er sekretariatsleder for Landsforeningen af fleks- og skånejobbere (LAFS). (Foto: © Ida Guldbæk Arentsen, Scanpix)

Borgere, der er for syge til at arbejde, skal først trækkes igennem jobprøvning, inden de i sidste ende alligevel havner på førtidspension.

Men sådan skal reglerne ikke tolkes. Det mener regeringen, som sammen med Socialdemokratiet, Radikale Venstre og SF netop har lavet en ny aftale om at præcisere reglerne over for kommunerne.

Lovændringen udvider dog ikke retten til førtidspension. Så i første omgang håber forligspartierne på, at man med aftalen kan få kommunerne til selv at rette ind.

Hanne Rasmussen, der er sekretariatsleder for Landsforeningen af fleks- og skånejobbere (LAFS), er derfor skeptisk over for de politiske løfter.

- Jeg bliver nødt til at sige, at vi vil se det, før vi tror det, siger hun.

Syge cykler rundt i systemet

Hvis man som syg borger får afslag på at kunne få førtidspension, kan man klage til Ankestyrelsen.

En redegørelse baseret på en gennemgang af 40 klagesager behandlet i Ankestyrelsen i 2016, i første halvår af 2017 samt et mindre antal sager fra 2015, viser, at der er fejl i hver anden sag.

- I 20 sager ud af de 40 sager, vi har gennemgået, har vi vurderet, at borgeren skal have førtidspension. Derfor har vi ændret kommunens afgørelse, skriver Ankestyrelsen i sin redegørelse.

Redegørelsen er en del af en samlet evaluering, som viser, at kommunerne har vidt forskellig praksis, når det kommer til at tildele førtidspension.

Det betyder i nogle tilfælde, at syge borgere, som ikke kan arbejde, automatisk bliver sendt i såkaldte ressourceforløb, hvor deres evner til at arbejde vurderes.

- Man pisker mennesker rundt i årevis i ressourceforløb, som rent faktisk gør dem mere syge. Man kan godt være fysisk syg, når man starter, men man kan samtidig blive gevaldigt ramt på psyken, siger Hanne Rasmussen fra LAFS.

KL: Vi lytter til Christiansborg

I 2012 vedtog den daværende SRSF-regering og et bredt flertal i Folketinget den omstridte reform, der siden har betydet, at syge borgere under 40 år som udgangspunkt ikke skal tilkendes førtidspension.

Hos Kommunernes Landsforening (KL), som repræsenterer de 98 kommuner, er man umiddelbart positiv over for udmeldingen fra Christiansborg.

Det fortæller Thomas Kastrup-Larsen (S), der foruden sin borgmesterpost i Aalborg også er formand for KL's Arbejdsmarkeds- og Erhvervsudvalg.

- Vi synes, det er dejligt, at der kommer større klarhed over, hvad den rigtige linje er i det her, for så er det nemmere for kommunerne at agere, siger han.

Ifølge Thomas Kastrup-Larsen er det ikke usædvanligt, at der flere år efter en gennemgribende reform vil være tvivl om bestemte tolkninger af reglerne. Han hilser derfor forligskredsens aftale velkommen.

- Når der kommer så stor en reform, så kommer der også et stort spænd for fortolkninger. Vi har kun én interesse, og det er, at det her foregår bedst muligt, siger han.

Så vil I rette ind, nu hvor et flertal på Christiansborg siger, at nogle kommuner bør ændre praksis?

- Vi lytter altid til, hvad der kommer fra Christiansborg. Men vi skal selvfølgelig også holde øje for, hvad der giver mening lokalt, siger han.