Blyant og viskelæder har fået baghjul af computere og tablets på Herfølge Skole. Kasper Livring Wium fra 4.B er en af de elever, der har sin egen bærbare pc med i skole hver dag.
- Vi bruger den rimelig meget, næsten hver dag i hvert fald, siger Kasper Livring Wium.
På Herfølge Skole er forældrene blevet opfordret til selv at give deres børn en computer med i skole.
- For forældrene betyder det jo, at hvis du skal ud og købe dig en bærbar computer, så er det vel et lag mellem 4-5000 kroner, man skal bruge på det, siger skoleleder Søren Kokholm.
Tag eget udstyr med i skole
Herfølge Skole er langt fra ene om at opfordre forældrene til at udstyre skoletaskerne med pc eller tablet. Flere skoler er begyndt at indføre politikken "Bring Your Own Device", hvor forældrene selv sørger for - og betaler for - børnenes pc-udstyr.
Egenbetaling i vækst
Men det er langt fra alle forældre, der har økonomi til at investere i computere til deres børn, oplever forældreorganisationen Skole & Forældre. De stigende udgifter til skoleudstyr er et af de områder, hvor foreningen får allerflest henvendelser fra forældre.
- Problemet er i vækst, og der sidder nok to-tre forældre i hver klasse, som ikke har råd til det. Og så sidder der lige så mange, som rent principielt ikke vil være med til at bidrage til og betale for ting i skolen, fortæller landsformand for Skole & Forældre Mette With Hagensen.
Også Danmarks Lærerforening oplever, at egenbetaling på skolerne er en opadgående kurve.
- Vi ser, at der er flere og flere områder, hvor forældrene bliver bedt om at betale. Det er et meget stort problem. Forældre skal ikke føle sig presset til at betale for deres barns skolegang. Det er gratis i Danmark at gå i skole, det står i grundloven og i folkeskoleloven, siger næstformand i Danmarks Lærerforening Dorte Lange.
Lovligt at opfordre
Især computere til eleverne er den nye, store udgift inden for egenbetaling. Men ifølge lektor ved Juridisk Institut på Aarhus Universitet, Birgit Liin, må skolerne ikke kræve, at forældrene indkøber udstyr til deres børn.
- De må ikke stille krav om, at der skal købes ting til undervisningen. Det gælder for skolerne om at formulere det klart og tydeligt, så folk forstår, at der ikke er tale om, at de skal ud og købe noget, men at de måske frivilligt kan sponsorere noget, for det er selvfølgelig tilladt, siger Birgit Liin.
Frygter glidebane
Landsformand for Skole og Forældre Mette With Hagensen mener, at egenbetalingen er en glidebane, der vil skabe en større social skævhed i folkeskolen.
- Jeg synes, det er et stort skridt i den forkerte retning. Det, der lige præcis er vigtigt i vores folkeskole, det er, at det er der, lokalområdets børn mødes - høj som lav, alle farver og faconer, siger Mette With Hagensen.
Ifølge landsformanden er der også et andet problem ved, at eleverne selv tager en computer med i skole.
- Lærerne kommer til at bruge rigtig, rigtig meget tid på at hjælpe børnene med det IT-udstyr, de har med hjemmefra, fordi de mangler de rigtige programmer. Og er det noget, de ikke kan finde ud af, så går fokus væk fra undervisningen og over til at hjælpe med det tekniske udstyr, siger Mette With Hagensen.
Derfor mener både Danmarks Lærerforening og Skole & Forældre, at alle elever bør have udleveret en computer af skolen.
- Får børnene udleveret en computer, jamen, så er vi tilbage på, at der er lige og fri adgang til skolen, og det er der, vi skal hen, siger Mette With Hagensen.
Magasinet Penge undersøger i aften, hvor meget egenbetaling der ligger gemt i skolesystemet. Se med på DR1 i aften kl. 21.55.