Forført til at købe

Reklamebranchen benytter sig bevidst af manipulation med forbrugernes hjerner, når de vil sælge en vare. Etisk problematisk, advarer en professor.

Reklamebranchen benytter sig bevidst af manipulation med forbrugernes hjerner. Det kaldes neuro-marketing. (© DR)

En lækker duft, et smækkert klik fra bilens handskerum eller lyden af en knasende chips-pose. Hver eneste dag bliver forbrugere forført, hvad enten de køber mad, biler eller sko.

Hvad de ikke ved er, at det meste er nøje tilrettelagt. Reklamebranchen og producenterne ved nemlig meget mere om, hvad der sker i forbrugernes hjerner, end de selv gør.

Neuromarketing

Når sidste nyt inden for hjerneforskningen bruges til at gøre markedsføringen ekstra effektiv, hedder det neuro-marketing.

Og dette sidste nye trick inden for markedsføring er i vækst blandt nogle af verdens største firmaer, fortæller Graham Page til Penge på DR1. Han er vicedirektør i den internationale reklame-virksomhed Millward Brown, der leverer neuro-research til multinationale selskaber:

- Vi regner med dobbelt så mange opgaver i år sammenlignet med sidste år, fordi det er et vækstområde, og vi har gennemført 300 projekter til 100 forskellige kunder.

Ved hjælp af "neuro-marketing" har producenterne fået et forspring - det kan bruges til at lokke forbrugerne til at købe mere.

Følelser styrer

International forskning viser, at forbrugere er langt mindre rationelle, end de selv tror. Det er først og fremmest følelserne, der styrer vores indkøb. Og den direkte vej til følelserne er vores sanser, eller at mennesker vi har tillid til, anbefaler bestemte produkter.

- Med de hér metoder kan man påvirke folk, uden at de ikke selv er klar over det, siger Thomas Ramsøy, neuropsykolog på CBS.

For eksempel spreder den verdensomspændende sko-kæde, Ecco, særlige dufte af læder, kombineret med frugt og græs i butikkerne.

- Det får kunderne til at blive længere i vores butikker, og det øger chancen for at kunderne går ud med en pose under armen, fortæller Eccos globale direktør, Marc Lehr.

Venner som reklamesøjler

En anden påvirkning sker gennem såkaldte "ambassadører", hvor udvalgte personer udstyres med for eksempel et bestemt mærke tøj, som vedkommende belønnes for at promovere.

I USA har man ligefrem eksperimenteret med at udvalgte familier promoverer bestemte produkter over for deres venner. På den måde kan forbrugerne blive påvirket i situationer, hvor de slapper af og har paraderne nede.

Det er professor i marketing, Søren Askegaard, kritisk over for:

- Når man på den måde ændrer relationer mellem mennesker, da synes jeg man går over en grænse.

Svært at gribe ind

Men med den nuværende markedsføringslov er det svært at gribe over for neuro-marketing. Der skal nemlig meget klare beviser til for at føre en sag.

- Der er selvfølgelig masser af overtrædelser, som vi ikke er vidende om og som vi heller ikke kan retsforfølge, siger forbrugerombudsmand, Henrik Øe.

Se mere om neuromarketing i aften i Penge på DR1 klokken 21.25.

FacebookTwitter