Forgældet landmand må bo med mor og far

Robert Hansen producerer mere mælk per ko - alligevel er han i minus, når dagen er omme. Læs hans historie her.

Robert Hansen fodrer en af sine køer. Køerne giver mere mælk efter en omlægning i produktionen - alligevel er Robert Hansen i store økonomiske problemer. (Foto: Privatfoto © DR)

I 2007 overtog Robert Hansen sin fædrene gård i Haslev på Sydsjælland sammen med sin bror.

Som det første købte de nye staldanlæg og flere køer for 11 millioner kroner, som banken lånte dem.

Målet var mere mælk per ko og en deraf følgende højere produktivitet og omsætning. Men så skete det fatale. Finanskrisen ramte i 2008 og priserne på fødevarer heriblandt Robert Hansens mælk styrtdykkede.

- Det betød, at vi måtte køre videre med det, vi havde. Bankerne var ikke villige til at låne os flere penge, siger Robert Hansen.

Lever for lånte fjer

Den nye ejer af gården i Haslev kom i økonomiske problemer og har i flere år måttet leve af bankernes kassekredit til ham.

- Det er bestemt ikke optimalt at leve for lånte penge, siger Robert Hansen.

Planen var egentlig, at Robert Hansens forældre skulle have trukket sig tilbage fra arbejdsmarkedet og flytte i en anden bolig end gården ovenpå ejerskiftet.

Men det var der slet i ikke råd til.

- Hvor skulle de flytte hen? Jeg havde også brug for deres arbejdskraft på gården, da jeg ikke fik råd til at ansætte en ekstra mand, som jeg gerne ville, siger Robert Hansen.

Mere mælk på koen

Investeringerne for de 11 millioner gav ellers pote. De nye staldanlæg og de flere køer fik produktiviteten op, så de nu producerer 10.900 liter mælk per ko i stedet for før 8500 liter mælk per ko.

Alligevel er Robert Hansen og hans bror stadigvæk dybt forgældede, og skylder 25 millioner væk.

- Jeg arbejder syv dage om ugen fra fem om morgenen til syv om aftenen, og vi præsterer en masse, men det er ikke godt nok til at være selvforsynende desværre.

Kun et julegaveønske

De faldende globale mælkepriser gør livet surt for Robert Hansen samtidig med, at jordpriserne også er styrtdykket. Han har derfor kun et ønske til jul.

- Hvis bare mælkepriserne kunne ryge 50 øre op, ville det betyde enormt meget for os kriseramte landmænd.

Er der ikke noget, du selv kunne have gjort bedre?

- Jeg skulle nok have købt nogle flere mælkekvoter i sin tid, men ellers knokler vi med alt, hvad vi har, siger Robert Hansen.

Må tro på det

Banken har smækket kassen i, så Robert Hansen kan ikke låne flere penge til investeringer, der kan bringe indtjeningen yderligere op. Alligevel holder han modet oppe.

- Jeg er nødt til at tro på, at det kan lykkes. Det er min drøm og drømme skal man forfølge, siger den 39-årige landmand.