Forgyldte aktionærer nægter at betale for Cheminova-svineri

Der ligger 110 ton kemirester på stranden ved Harboøre – men aktionærerne vil ikke bruge penge på at rense giftstranden.

Moralen tabte og økonomien vandt. Det er kort sagt resultatet af en dilemmafyldt afstemning, som Cheminova-aktionærer netop har afsluttet.

De er samlet til generalforsamling i Aarhus, og har besluttet, at de ikke vil være med til at betale for at rense det område ved høfde 42 på Harboøre Tange, hvor kemikaliefabrikken læssede giftigt affald af i 1950'erne og 1960'erne.

Dengang skete deponeringen af affaldet helt lovligt.

Selvom der siden er kørt tusindvis af tønder giftaffald på depot i Tyskland, ligger der stadig omkring 110 ton kemirester tilbage på Harboøre Tange. En del af det siver ud i Vesterhavet over en 14 kilometer lang strækning.

Kemikalievirksomheden er blevet solgt med et overskud på 8,5 milliarder kroner – og forslaget, som aktionærerne altså nu har forkastet, gik ud på, at halvanden procent af den indtægt, der er kommet ved at sælge virksomheden til en kapitalfond, skulle bruges til at betale for at rydde op.

Moralsk pligt?

Aktionærerne har ingen juridisk pligt til at være med til at betale for samfundets udgifter til oprydning. Men spørgsmålet var så, om de har en moralsk pligt – og det mente et flertal på generalforsamlingen altså ikke, at de havde.

Forslaget om at lade aktionærerne punge ud, kom fra Århus Universitets Forskningsfond, der selv er storaktionær i Cheminova.

ATP og LD tænker på egne kunder

Men andre store aktionærer som ATP og LD, Lønmodtagernes Dyrtidsfond, havde på forhånd meldt ud, at de ikke støttede forslaget, fordi de mener, det strider mod deres juridisk bundne formål; nemlig at sikre det størst mulige afkast til deres kunder.

Derudover peger ATP og LD på, at de først kom ind i Cheminova som aktionærer langt tid efter, at forureningen var sket. Dengang var Forskningsfonden eneaktionær.

Region Midtjylland havde på forhånd lovet, at den vil betale 125 millioner kroner til oprydningen, hvis generalforsamlingen besluttede at donere et tilsvarende beløb.

Der er samråd i Folketinget i dag, hvor spørgsmålet om oprydningen af Cheminova-svineriet er på dagordenen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk