Forhandlere: Vi er tæt på storkonflikt

Forhandlingerne om nye overenskomster risikerer at gå helt i stå, og landet kan blive kastet ud i en storkonflikt. Det var budskab fra forhandlerne på transportområdet, inden forhandlingerne i dag fortsatte hos forligsmanden.

Handel, Transport og Service, HTS, frygter, at en storkonflikt nærmer sig. (© DR)

Topforhandlere var langt fra optimistiske, inden møderne i dag fortsatte hos forligsmanden. Storkonflikt er rykket nærmere, lød vurderingen.

Med budskabet om, at landet risikerer en storkonflikt, genoptog forhandlerne på transportområdeti dag forhandlingerne om nye overenskomster.

Handel, Transport og Service, HTS og fagforbundet 3F mødtes for tredje gang i forligsinstitutionen på Sankt Annæ Plads i København.

Lønnen skiller parterne

Parterne har i ugevis forsøgt at enes om nye løn- og arbejdsvilkår for omkring 42.000 havnearbejdere, chauffører og lagerarbejdere. Der er allerede aftaler for mere end 70 procent af overenskomsterne, og forligsmanden lagde heller ikke fingrene imellem inden mødet tirsdag aften.

- Det kan ikke være rigtigt, at vi ikke kan få gennemført en overenskomst på det private arbejdsmarked. Det er både mit og parternes eget grundsynspunkt. Spørgsmålet er selvfølgelig på hvilke vilkår overenskomsterne kommer på plads, sagde Asbjørn Jensen.

Det er lønnen, der skiller parterne. HTS og 3F forhandler på normallønsområdet, hvor lønnen fastsættes ved de centrale forhandlinger.

Ser meget tungt ud

Hovedorganisationerne LO og Dansk Arbejdsgiverforening, DA, har ønsket, at transporten skal sætte niveauet for de øvrige overenskomster. Både HTS, 3F samt forligsmanden har ikke lagt skjult på, at det er svært at enes om prisen for den nye overenskomst. Det fik kort inden forhandlingerne følgende kommentar med på vejen af Ole Krog, administrerende direktør i HTS:

- Det ser meget tungt ud, og vi er tæt på at kunne konstatere, at det er svært at komme videre. Resultatet af det vil desværre være en storkonflikt. Vi ser, at det, en meget stor del af arbejdsmarkedet har været tilfreds med, ikke er godt nok, sagde Ole Krog.

Konflikt kan udskydes yderligere

Når og hvis der opnås enighed på transportområdet, skal forligsmanden strikke et mæglingsforslag sammen. Det skal godkendes af arbejdsgivere og godt 600.000 lønmodtagere.

Mange måtte tirsdag spejde forgæves efter bussen. Buschauffører og havnearbejdere nedlagde nemlig arbejdet i protest over de træge forhandlinger.

LO's medlemsforbund har sendt strejkevarsler, og forligsmanden har allerede udskudt konflikten i 14 dage. Det kan han gøre i yderligere 14 dage, men beslutningen er endnu ikke truffet.

Asbjørn Jensen mødes med LO og DA igen torsdag klokken 13.