Forhandlingerne trækker ud - men støtterne hænger på: 'Vi kunne godt bruge noget mere te'

Foran Forligsinstitutionen i København har omtrent 50 støtter forskanset sig.

Maria Porse (tv) og Nina Bonde ser op mod Forligsinstitutionens vinduer. De bliver til, der er fundet en aftale, forsikrer de. (Foto: DR Nyheder)

Først og fremmest forhandler de stadigt. Alle overenskomstparterne er stadig til forhandlinger hos forligsmand og mægler Mette Christensen. Det har de gjort siden klokken 10 i formiddag.

Men uden for Forligsinstitutionen står - foruden pressen - også flere medlemmer af Fagbevægelsen, der håber på, at deres respektive repræsentanter lander en god aftale.

- Vi står her med stor ro, fordi vi står her skulder ved skulder. Vi kigger efter tegn oppe i vinduerne, men dem ser vi ikke nogen af lige nu, siger Nina Bonde, dommerfuldmægtig og medlem af DJØF.

Tidligere på aftenen - før midnat, hvor deadline for forhandlingerne officielt udløb - vinkede forligsmanden dog ifølge Nina Bonde opmuntrende ned til de fremmødte.

Udover vinkene fra vinduet er der ikke kommet meget ud fra forhandlingslokalerne i løbet af natten. Kun et par tweets:

Kommunernes chefforhandler, Michael Ziegler, skrev klokken 00:30 på latin, den noget kryptiske melding, at nu var terningerne kastet:

https://twitter.com/Mich_Ziegler/status/986371109611294720?ref_src=twsrc%5Etfw

Også Kim Østerbye, der er formand for Fængselsforbundet, og som også sidder med omkring forhandlingsbordet, har været ved tasterne:

- Spændingen stiger i forligsen, vi bliver nødt til at holde fast og stå sammen, skriver han:

https://twitter.com/kimosterbye/status/986380159518433282?ref_src=twsrc%5Etfw

Medbragt proviant

Nina Bondes stemme er ikke, hvad den har været. Hun har flere dage stået foran Forligsinstitutionen og råbt i Fagbevægelsens slagsange og kampråb.

Maria Porse, pædagog og medlem af LFS, følger op:

- Vi krydser fingre for, at der kommer en aftale. En løsning for alle.

Og de fremmødte har tæpper med, varm te på termokanden og sågar en grill, så de er klar til og beredt på, at forhandlingerne trækker ud.

- Jeg har hele tiden haft stor optimisme forud for de her forhandlinger. En så dygtig og kompetent forligsmand som Mette Christensen vil ikke bliver siddende deroppe, hvis der ikke var noget at komme efter, siger Nina Bonde.

Nina Bonde (midtfor) er i fuld med at synge slagsange foran Forligsinstitutionen på Sankt Annæ Plads i København, tirsdag den 17. april 2018. Forhandlingerne startede klokken 10:00 tirsdag formiddag og er stadig igang. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

"Det har været intenst"

Hvis ikke parterne kommer til en aftale, vil det betyde, at en storkonflikt kan bryde ud. Den kan komme til at lamme store dele af den offentlige sektor. Op mod 500.000 ansatte er udtaget til at strejke fra 22. april eller til at blive lockoutet fra 28. april, hvis overenskomstforhandlingerne bryder sammen.

Det scenarie håber man ikke på blandt Fagbevægelsens medlemmer foran Forligsinstitutionen:

- Jeg hørte forleden Michael Ziegler (Kommunernes chefforhandler, red.) sige, at man var meget tæt på hinanden. Og hvis det er tilfældet, så er det jo bare at arbejdsgiverne skal tage det sidste skirdt i retningen mod fagbevægelsen, siger Nina Bonde.

Det har været intenst og spændende at følge forhandlingerne på så tæt hånd, siger både hun og Maria Porse. Selvom de ikke er medlemmer af samme faglige organisationer, mener de, det er vigtigt, at de står samlet.

- Vi tror på, at vores forhandlere får lavet nogle aftaler, som vi allesammen kan have gavn af i fremtiden, siger Maria Porse.

De to sad hjemme og skrev sammen omkring aftenens forhandlinger, og besluttede sig for, at de ligeså godt kunne stille sig ned foran Forligsinstitutionen og støtte deres forhandlinger. De har dog en bøn, hvis der skulle komme flere medlemmer til i løbet af natten:

- Vi kunne godt bruge noget mere te, siger Maria Porse.

Artiklen er opdateret med tweets fra Michael Ziegler og Kim Østerbye.

Facebook
Twitter