Forlængede restriktioner sluger flere byttedage: Hvad er dine rettigheder?

Interesseorganisationer opfordrer butikker til at udvide retur- og byttegarantien.

Dagene mellem jul og nytår bliver normalt brugt på at bytte julegaver. Men i år stod butikkerne tomme. (Foto: ASGER LADEFOGED © Scanpix)

Der blev i år ingen store byttedag 27. december som normalt. Og nu bliver bytteræset efter julen udskudt yderligere.

Dagene mellem jul og nytår, hvor mange danskere plejer at tage ud i butikkerne for at bytte julegaver, blev i år ædt af den nedlukning, der skal bremse spredningen af coronavirus.

Den første lukning af alle detailbutikker på nær dagligvarebutikker, apoteker og butikker med medicinsk udstyr var gældende fra 25. december til 3. januar.

Men nu mister forbrugerne endnu flere byttedage.

Tirsdag aften præsenterede statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde nemlig en forlængelse af de gældende restriktioner, så de fleste butikker fortsat skal holde lukket frem til 17. januar.

Og det kan stille de danskere, der skal ud og bytte julegaver, i en vanskelig situation.

Her er restriktionerne

  • Alle butikker bortset fra dagligvarebutikker, apoteker og butikker med medicinsk udstyr skal holde lukket.

  • Restauranter, barer og caféer skal holde lukket. Takeaway er dog tilladt.

  • Liberale erhverv som frisører, massører og tatovører skal holde lukket.

  • Skoleelever og studerende kan ikke møde ind efter nytår.

  • Offentligt ansatte, der ikke er i kritiske funktioner, skal så vidt muligt arbejde hjemme.

  • Indendørs forenings- og idrætsliv skal holde lukket. Det samme skal fitnesscentre.

Julegaver købt i fysiske butikker

Har man fået en julegave købt i en fysisk butik med bytte- eller returret, skal gaven typisk også byttes i butikken.

Og det er, som det ser ud nu, ikke muligt før 18. januar.

Derfor har regeringen opfordret butikkerne til at forlænge bytteperioden, og det har mange allerede gjort.

Men det er op til forbrugerne at orientere sig hos den enkelte forhandler.

Butikkerne er nemlig ikke forpligtet til at bytte julegaver, hvis de ikke har skrevet det nogen steder, og det er op til den enkelte forhandler at beslutte, om og hvor længe man kan bytte julegaver.

Men nærmest alle butikker i Danmark tilbyder normalt at bytte julegaver.

- Hvis man på kvitteringen, på byttemærke eller på butikkens hjemmeside har lovet forbrugeren, at gaver kan byttes, skal det selvfølgelig være muligt for forbrugeren at gøre det i praksis, siger Mads Reinholdt, direktør i interesseorganisationen Forbrugerrådet Tænk.

Spørger man Mads Reinholdt, ændrer de forlængede restriktioner derfor ikke på, forbrugernes ret til at kunne bytte eller returnere julegaver købt i en butik, der normalt tilbyder at bytte varer.

- Som forbruger er det en god idé at prøve at tjekke med butikken, hvad den gør, men i den her særlige situation, hvor butikkerne holder lukket, så har vi den forventning, at forbrugerne kan bytte deres gaver efter nedlukningen. Også selvom byttefristerne er udløbet, siger han.

Interesseorganisationen Dansk Erhverv er enig og opfordrede allerede i november sine medlemmer til at udvide byttegarantien, så der vil være mulighed for at bytte julegaver helt ind i januar.

Og den opfordring står stadigvæk ved magt, fortæller Bo Dalsgaard, der er chefkonsulent i Dansk Erhverv.

- Vi ved, at der er mange, der har taget det til sig, og vi ser butikker, der opererer med frister, der går ind i både februar og marts, siger han og fortsætter:

- Hvis der skulle være butikker, hvor fristen udløber inden, at butikkerne må åbne igen, så er det fortsat vores håb og forventning, at de butikker finder en løsning sammen med kunderne.

Julegaver købt på nettet

Har du fået en julegave en webshop inden for EU, er din fortrydelsesret ikke påvirket af coronarestriktionerne, og du kan som altid fortryde indtil 14 dage efter, at køberen har modtaget pakken.

Her skal man inden for de to uger give udtryk for, at man ønsker at returnere varen, og det er en god ide at gemme kvitteringen for afsendelse, så man kan bevise, at man har sendt varen rettidigt.

Du kan have længere en 14 dages returret, hvis webshoppen har skrevet andet.

Hvis gaven er købt online uden for EU, gælder det pågældende lands returret, og importgebyret kan ikke refunderes ved retur.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter