Forlag: Bibliotekers gratis e-bogsudlån er unfair

Udlånet af e-bøger på landets biblioteker slår rekorder. Men det er konkurrenceforvridende, når læsere vænnes til, at det er gratis, siger forlag.

Selvom antallet af læste bøger på tablets, mobiltelefoner og specielle e-bogslæsere bliver fordoblet i år, så er der stadig lang vej op til de gammeldags bøger af papir. (Foto: Thomas lekfeldt © Scanpix)

- Fortsætter bibliotekerne med at udlåne e-bøger, kan det være, at vi helt må droppe at udgive dem.

Sådan lyder meldingen fra direktøren for JP/Politikens forlag, Lene Juul, efter at DR Nyheder har fortalt, at antallet af udlånte e-bøger på bibliotekerne eksploderer.

Hvor der sidste år blev udlånt 598.168 e-bøger via udlånsportalen eReolen, bliver der i år udlånt mere end en million.

- Problemet er, at det ikke er lige konkurrencevilkår. Der er jo rigtig svært at forklare folk, hvorfor de skal gå ind på vores hjemmeside og betale 100 kroner for en e-bog, når du kan gå ind på en anden hjemmeside og få den gratis, siger Lene Juul.

eReolen afviser forlags kritik

Den kritik forstår formanden for eReolen, Jakob Heide Petersen, ikke.

- Vi har lyttet til forlagene og lavet nogle begrænsninger for, hvad man kan låne - for eksempel kan man ikke få adgang til de helt vildt populære nyudgivelser, siger han og fortsætter:

- Jeg synes, det er en succes, når vi lykkes med at få børn og unge til at læse mere - eller få e-bøgerne ud til nogen, der normalt ikke ville læse.

Det er gratis for lånerne at hente et mindre antal e-bøger hver måned. Til gengæld betaler bibliotekerne en fast pris på mellem ti og 14 kroner, hver gang en bog bliver downloadet. Pengene går til forlaget og forfatteren.