Forlig på lokalbanerne: Konflikt er afblæst

De 340 ansatte på lokalbanerne har fået bedre pauseregler og pension.

Det er nu op til Dansk Jernbaneforbunds cirka 340 medlemmer på lokalbanerne, om de vil stemme ja eller nej til den nye overenskomst. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Kommunernes Landsforening og Dansk Jernbaneforbund har indgået forlig om en overenskomst, der nu skal til urafstemning.

En stor jernbanekonflikt truede ellers fra på mandag, fordi et stort flertal af de ansatte hos lokalbanerne klart stemte nej til overenskomstforliget. Men efter forhandlinger i nat, er en ny aftale altså landet.

- Vi er lykkedes med at vi fortsat efter på mandag, hvor en konflikt stod for døren, kan levere transport til vores passagerer. Og vores medarbejdere kan være sikre på, at tilrettelæggelsen af deres pauser også vil tilgodese formålet med at holde pause, siger Jane Eefsen, der er personalechef i Lokaltog, som driver 9 jernbanestrækninger på Sjælland og Lolland-Falster.

Også Peter Hvilshøj, administrerende direktør for Nordjyske Jernbaner, er tilfreds med aftalen.

- Vi har fået mange henvendelser fra bekymrede passagerer. Vi dækker et stort stykke af Nordjylland, og mange steder er der ingen alternative busruter. Så selvfølgelig har folk haft fokus på, hvad de skulle gøre - men det er heldigvis afværget nu, siger han.

Problemer med pausen

Ud over de generelle lønstigninger indeholder den nye aftale blandt andet bedre pauseregler og pension.

Medlemmerne i Dansk Jernbaneforbund stemte nej til overenskomsten, fordi der var uenighed om reglerne for, hvornår de ansatte på lokalbanerne kunne holde pause.

Fagforeningen var utilfreds med, at de ansattes hovedpause kan lægges i vagtens ydertidspunkter. Det betyder, at lokomotivførerne risikerede at skulle holde frokostpause, kort tid efter at de var mødt om morgenen eller lige før, de havde fri.

Tidligst konflikt 30. juni

Det er nu op til Dansk Jernbaneforbunds cirka 340 medlemmer på lokalbanerne, om de vil stemme ja eller nej til den nye overenskomst.

Afstemningen skal være afsluttet senest den 25. juni, og en konflikt kan derefter tidligst træde i kraft den 30. juni.

Nordjyske Jernbaner driver de to lokalbaner Skagensbanen og Hirtshalsbanen i Vendsyssel samt lokaltog mellem Skørping og Frederikshavn. Årligt transporterer selskabet cirka tre millioner passagerer.

Lokaltog A/S driver ni lokalbaner på Sjælland og Lolland-Falster og har årligt 10 millioner passagerer.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk