Forligsfesten er færdig: Nu skal en god uges folkefest ryddes op

Skilte og papkrus skal ryddes væk fra Forligsinstitutionen efter mere end en uges intensiv slutspurt.

Forhandlerne har været på plads foran Forligsinstitutionen i det indre København i mere eller mindre døgndrift siden fredag klokken 10.

Det samme har en mindre folkefest foran Forligsen, som bygningen på Sankt Annæ Plads også bliver kaldt.

På fortovet, gaden og græsstykket foran har der nemlig i mere eller mindre døgndrift stået større eller mindre grupper af lønmodtagere, der har givet opbakning til forhandlerne med slagråb, kaffe og sang.

Da staten som det sidste område landede en overenskomstaftale i går aftes, blev det fejret med konfettirør af den lille folkefest. De gik sammen med forhandlerne efter fejringen i går.

Men klokken 10 i morges vendte en gruppe mennesker tilbage til pladsen.

For efter en god uges døgnbemanding af gaden skal der ryddes op. Cigaretskod skal samles op, papskilte med kampråb skal sorteres. De bukkede skilte bliver revet af pindene, mens dem i god stand bliver samlet i en bunke for sig.

Et mindre stillads skal pilles ned, borde og stole skal fordeles mellem deres ejermænd, og skraldet i affaldssækkene skal sorteres rigtigt.

Kommer sammen, står sammen, går sammen

Det hele bliver gjort med et smil på læben af dem, der har været hjemme og sove.

Som pædagog er Durtia i Dali tilfreds med den aftale, der er blevet indgået.

På pædagogen Durita i Dalis læber er det ikke bare et lille, men et stort smil, der bliver luftet i det milde forårsvejr.

- Vi er kommet sammen, vi står sammen, og vi går sammen. Og det lykkedes os. Så i går var det en helt forløsende stemning, da staten også kom i hus. Det har været helt specielt, siger hun.

- Jeg havde lyst til at blive og tage oprydningen med det samme. Så i morges var det bare afsted. Så op og så afsted og ind og være med, siger hun.

Kasper Jespersen er en af de andre, der går rundt med skraldesække på Sankt Annæ Plads. Han er jurist i Søfartsyrelsen, tillidsrepræsentant og medlem af Djøf's sektorudvalg.

Det er ren og skær velopdragenhed, der har fået Kasper Jespersen til at bruge sin søndag på at rydde op foran Forligsen.

Han har været inde foran Forligsen tre eller fire gange, mens forhandlingerne har stået på.

- Det er simpelthen et spørgsmål om at støtte op om sine forhandlere. De sætter pris på det. De føler, at det er en støtte. Og det er vigtigt, at de har en god udgangsposition, når de skal forhandle, siger Kasper Jespersen.

- Det har været ganske hyggeligt. Man møder mange forskellige mennesker af forskellige grupper. Netop i år har det været særligt, fordi fagbevægelsen har stået på tværs af grupper. Det er ikke noget, der sker hver gang, men det er ved at etablere sig. Og det må vi håbe holder.

- Det er en start på noget større

Juristen vil gerne have lov til at nærlæse aftalen på sit område, før han vil sige noget om, hvorvidt han er tilfreds med resultatet af forhandlingerne eller ej.

- Men lad os håbe, at der er rimeligt. For det er altid rarere med et forlig, end det er med en konflikt. I store konflikter er der næsten kun tabere i på begge sider, siger Kasper Jespersen.

For Durita i Dali er der langt mindre skepsis omkring den aftale, der er blevet indgået for pædagogerne.

- Som pædagog er det svært ikke at være tilfreds. Vi er kommet i hus med alt det, vi gerne ville. Noget af det vigtigste for os og for mig har været, at vi har fået lov til at beholde vores seniordage og seniormuligheder.

- Og så har vi fået en lille, måske symbolsk pulje, på ligeløn. Men det er også vigtigt. Det er en start. Det er en start på noget større. Det er jeg slet ikke i tvivl om, siger hun.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk