Forligsmand forlænger OK-forhandlinger med to uger

Ny udskydelse af forhandlinger, strejke kan bryde ud fra 6. maj og lockout 12. maj.

De sidste timer har været lidt seje at komme igennem, sagde Anders Bondo Christensen, da han forlod Forligsinstitutionen tidligt i morges, efter at forligsmanden havde udskudt forhandlingerne. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Efter 19 timers forhandlinger, der har løbet hele natten, er det netop nu blevet offentliggjort, at overenskomstforhandlingerne udskydes i yderligere to uger.

Det meddeler Forligsinstitutionen i en pressemeddelelse.

- Jeg har i dag - efter at have rådført mig med de to øvrige forligsmænd - besluttet, at de varslede arbejdsstandsninger udsættes i indtil to uger, skriver Mette Christensen i pressemeddelelsen.

Selvom forhandlingerne nu er udskudt med 14 dage, så tror lærernes formand, Anders Bondo, at forhandlerne kan fortsætte med den intensitet, de har haft gennem natten.

- Jeg vil nærmere sige, at forhandlingerne er udskudt med to dage. Vi skal møde allesammen her igen fredag. Og vi er blevet bedt om at tage sovepose og tandbørste med. Jeg tror, at forligsmanden burer os inde, til vi er færdige, siger han.

Det var en udmattet Anders Bondo, som DR Nyheder mødte for Forligsinstitutionen:

- De sidste timer har været lidt seje at komme igennem, der har været meget ventetid, og så blev det jo lidt sent. Så vi er trætte nu, siger han.

Kommunernes forhandler, Michael Ziegler, siger på vej ud fra Forligsinstitutionen, at han er enig i, at udskydelsen beror på, at forligsmanden mener, at forhandlingerne kan føre til noget.

Videre fremgår det af pressemeddelelsen fra forligsmanden, at strejken kan bryde ud fra 6. maj og lockout 12. maj. Det er anden gang, at Mette Christensen udskyder forhandlingerne, og det er formelt set hendes sidste mulighed for at udskyde forhandlingerne.

"Positivt"

Arbejdsmarkedsforsker, Nanna Wesley Hansen, forskningscenter for arbejdsmarkeds- og organisationsstudier, FAOS, ved Københavns Universitet, siger til DR Nyheder, at det alt andet lige er godt nyt, at forhandlingerne udskydes.

- 14 dage mere er positivt, for så må man formode, at der er mulighed for forlig. Forligsmanden kan formulere et mæglingsforslag, og det er ikke sikkert, at de så bruger alt tiden, altså samtlige 14 dage, vurderer Nanna Wesley Hansen.

Innovationsminister Sophie Løhde (V), der forhandler på vegne staten, er tilfreds med, at man får mere tid til at forhandle.

- Vi har som arbejdsgivere et tydeligt ansvar over for dem, vi repræsenterer, og vi har et ansvar over for Danmark om ikke at kaste hele landet ud i en ødelæggende konflikt, siger ministeren.

- Men nu må vi se, hvor mange udskydelses-dage forligsmanden vælger at bringe i anvendelse, fortsætter hun noget kryptisk.

Musketereden bestod

En løsning for alle, havde de offentligt ansatte lovet. De stod sammen, skulder ved skulder og søgte en aftale, der omfattede alle de offentligt ansatte. Man ville ikke tage et delforlig og sende nogle af de offentligt ansatte i konflikt.

Der skulle aftaler på plads på alle tre områder: kommunerne, regionerne og staten.

Musketereden kalder man det, og den bestod altså store prøvelser i Forligsinstitutionen. Som foreskrevet af den franske forfatter Alexandre Dumas i midten af 1800-tallet, var arbejdstagerne én for alle, og alle i for én på ved mod samlet konflikt.

Med udskydelsen kan fagbevægelsen igen sætte sig sammen fredag til forhandlingerne.

FOA-formand, Dennis Kristensen, fremhæver, da han forlader forligsinstitutionen, at der stadigt er en knast, der er svær at slibe ned i forhandlingerne

- Det er lærerområdet, der er det store problem, og så er det lønudviklingen. Jeg tror, at det vil være klogt, at man starter med lærerne, når vi genoptager forhandlingerne fredag, siger Dennis Kristensen.

Et langstrakt forløb

Den 12. december blev forhandlingerne om nye overenskomster for omkring 750.000 offentligt ansatte skudt i gang. Og i den forbindelse mindede lærernes formand Anders Bondo, om at der var kommet luft i samfundsøkonomien.

Et langstrakt forløb med nedbrud i forhandlingerne på det kommunale, det regionale og det statslige område gik ind i sin afslutning den 1. marts, for syv uger siden, da forhandlingerne gik i gang i Forligsinstitutionen.

De obligatoriske strejke og lockout varsler var samtidig blevet sendt ud til de mange tusinde offentligt ansatte.

Lockout-varslet skabte frustration blandt mange af de op mod 500.000 offentligt ansatte, der bliver omfattet af lockout eller strejke. Og da marts gik på hæld, stod det klart, at frustrationerne i forligsinstitutionen var for store til, at Forligsmand Mette Christensen kunne få parterne til at samles om en aftale. Så hun besluttede at udsætte de varslede konflikter i to uger.

Den deadline var i aften ved midnatstid. Og den deadline er nu udskudt.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk