Formand skal samle fagbevægelsen igen, siger medlemmer. Selv ser han ingen splittelse

Den nye FH-formand Morten Skov Christiansen mener, at vi allerede har en fagbevægelse, som står samlet.

Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) holdt ekstraordinær kongres i KB Hallen, hvor de skulle finde organisationens afløser til Lizette Risgaard. (Foto: © Emil Helms)

Først var han næstformand, så stedfortrædende formand, og nu er det så officielt. Morten Skov Christiansen træder ind i rollen som formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation.

Det er netop vedtaget på FH’s ekstraordinære kongres i KB Hallen, hvor han uden modkandidater er valgt som ny formand for FH's 1,3 millioner medlemmer.

Og selvom det ikke kommer som nogen overraskelse, at Morten Skov Christiansen får den øverste toppost i fagbevægelsen, har vejen hertil været turbulent.

Sagen om Lizette Risgaard, der i slutningen af foråret måtte forlade formandsposten efter flere sager om krænkelser, ligger stadig og spøger, hvis man spørger baglandet i fagbevægelsen.

Skal genetablere tilliden

Her mener flere, at den nye formand har en stor opgave foran sig.

- Det er enormt vigtigt, at vi nu har valgt en ny formand, som kan være med til at samle den danske fagbevægelse, siger Lars Møller Pedersen, der er formand for FH Vestjylland.

Lokalformanden mener, at de krænkelser, som Lizette Risgaard er blevet kritiseret for, har skabt en situation, hvor fagbevægelsen ikke har en samlende person. Og den samlende person skal FH nu have genetableret, mener han.

Den nye formand blev valgt uden modkandidater til den ekstraordinære kongres. (Foto: © Emil Helms)

Også tillidsmand i Dansk Metal på kedelfabrikken DanStoker i Herning Hans Henrik Søgaard Kryger mener, at FH’s håndtering af Lizette Risgaard-sagen har skadet sammenholdet i fagbevægelsen.

- Fagforeningsledelsen havde generelt den overbevisning, at vi skulle afvente advokatundersøgelsen. Så var der en enkelt, der brød den musketered, der var kommet, siger han og henviser til, hvordan HK-formand Anja C. Jensen gik ud før de andre forbund og trak støtten til Lizette Risgaard.

Derfor mener tillidsmanden også, at Morten Skov Christiansen kommer til at stå over for lidt af en udfordring

- Han skal som udgangspunkt have sørget for, at han får samlet folkene igen og få skabt tillid til hinanden og ligesom sørge for, at vi kommer til at stå sammen igen. At vi bliver en samlet kerne. Det er hans primære mål, siger Hans Henrik Søgaard Kryger.

Alder kan komme til gode

Men formanden har også nogle kort på hånden til at løse netop denne opgave, mener Egon Nykjær, der er formand for Dansk Metal Herning.

Med sine 41 år er Morten Skov Christiansen en del yngre end mange i toppen af den danske fagbevægelse. Og det kan komme ham til gode, mener lokalformanden.

- I kraft af sin alder kan han sende nogle nye signaler. Lizette har bestemt gjort det godt. Hun har været meget udadvendt, men jeg tror, Morten bedre kan appellere til de unge, og det har vi i høj grad brug for, siger Egon Nykjær.

Han kalder valget af den nye formand for en slags befrielse i fagbevægelsen.

- Nu har vi gået i et tomrum i lang tid og ikke rigtig kunnet komme videre. Det kan vi nu. Jeg glæder mig til, at vi kan kigge fremad igen, siger han.

Formand afviser splittelse i FH

Men at der overhovedet er tale om splittelse i FH, køber hovedpersonen ikke selv.

- Jeg synes, at vi ser en meget samlet fagbevægelse, siger Morten Skov Christiansen.

Han peger blandt andet på håndteringen af advokatundersøgelsen af Lizette Risgaard som en sag, hvor FH’s medlemsorganisationer var villige til at gå sammen om et kompromis. Kompromiser, der samler fagbevægelsen.

- Så hele det med at tale splittelsen op. Det kommer jeg ikke til at bidrage til. Jeg synes tværtimod, at det er en samlet fagbevægelse, som mødes her i dag. Det gør også, at vi har magt og indflydelse til gavn for lønmodtagerne, siger han.