Usikkert hvor mange milliarder statskassen kan få ud af Sanjay Shah

Sanjay Shah og en række selskaber og personer har tabt en civil retssag til de danske skattemyndigheder og skal betale otte milliarder kroner.

Den britiske rigmand Sanjay Shah er hovedmistænkt i sagen, hvor danske skatteborgere ifølge Skat er blevet snydt for 12,7 milliarder kroner. (Foto: Christopher Pike © Associated Press)

Otte milliarder kroner kan være på vej tilbage i den danske statskasse efter, at Sanjay Shah og en række andre personer og selskaber, der kan kobles til Shah, i går blev pålagt at betale mere end otte milliarder kroner tilbage til Danmark.

Det er sket i en civil retssag i Dubai, der har kørt parallelt med udleveringssagen mod den britiske forretningsmand, der i Danmark er tiltalt for at have svindlet statskassen for mere end ni milliarder kroner ved at ansøge om at få udbetalt refusion af udbytteskat på baggrund af fiktive aktiebeholdninger og forfalsket dokumentation.

Men bemærk forbeholdet, at milliarder 'kan' være på vej tilbage. For det er slet ikke sikkert, at alle pengene lander hos de danske myndigheder igen, lyder det fra DR's erhvervskorrespondent, Jakob Ussing.

- Det hele kommer selvfølgelig an på, hvor mange penge Sanjay Shah har tilbage, siger han.

Ifølge Jakob Ussing ved man ud fra en global indefrysningsordre, at den britiske forretningsmand Sanjay Shah har omkring fire milliarder kroner indefrosset i aktiver.

Og det kan potentielt være de penge, der i sidste ende kommer tilbage i den danske statskasse, vurderer erhvervskorrespondenten.

Retsopgøret i Dubai er dog endnu ikke afsluttet, og Sanjay Shah har anket sagen.

Men hvis Shah taber anken, ser udsigterne lyse ud for den danske statskasse, siger Ussing.

- Så skal man se på, hvor mange penge han har tilbage. Vi ved, at der i hvert fald ligger fire milliarder kroner. Måske mere, men det må tiden vise, siger han.

Den globale indefrysningsordre omfatter dog ikke Dubai, fortæller Jakob Ussing.

- Derfor ved man ikke sikkerhed, hvor mange penge, der er at hente for den danske statskasse i Dubai.

Fordi man ikke ved, hvor mange der er at hente i Dubai, så vil man fortsætte med civile sager for flere milliarder kroner i blandt andet Storbritannien og USA.

- Det kan vise sig, at Danmark i sidste ende kun får en brøkdel af de otte milliarder kroner i Dubai-sagen. Derfor er det vigtigt, at man fortsat fører sagerne andre steder i verden, siger erhvervskorrespondent Jakob Ussing.

Dubai-retssagen kan dog også ende med at være vigtig for Danmark på et andet punkt, fortæller Jakob Ussing.

- Nu har en domstol taget stilling til sagens substans, og det kan være en pejling på, at Danmark også kan vinde civile sager i andre lande.

De danske skattemyndigheder forventer, at der kommer et sted mellem 8,5 og 9,5 millarder kroner tilbage til den danske statskasse ud af de i alt 12,7 milliarder kroner, som der angiveligt er blevet svindlet for i udbytteskat.

Nyheden om den civile retssag kommer få dage efter, at en dommer afviste at udlevere Sanjay Shah, som er den mistænkte hovedbagmand i udbyttesagen.

Politikere jubler

Det var Venstre, der sad på regeringsmagten, da de civile sager blev sat igang.

Og derfor er sejren i Dubai gode nyheder for partiet, lyder det fra Louise Schack Elholm (V), der er skatteordfører i Venstre.

- Det glæder mig rigtigt meget, for vi skal sikre os, at det ikke kan betale sig at snyde den danske stat. Det er vigtigt, at vi får en god sjat tilbage af de penge, som er blevet snydt fra os, siger hun.

Også Radikales skatteordfører, Kathrine Olldag (RV), er glad for udsigten til, at nogle af pengene måske finder Danmark igen. Hun hørte nyheden i sin bil.

- Jeg jublede, da jeg hørte det i radioen, siger hun.

- Vi trængte til en god nyhed ovenpå den nyhed om, at han ikke kunne udleveres, så jeg er virkelig glad.