Rettelse 11. maj 2020: Vi er blevet gjort bekendt med en fejl i tabellen i den rapport, som er udgivet af Credit Suisse Research Institute. Instituttet erkender, at have lavet en slåfejl i tabellen omkring stigningen af dollarmillionærer. Stigningen er sket siden 2000, og ikke siden år 2010, som det fremgår i artiklen.
Præmissen for dele af interviewet og artiklen er derfor lavet på et andet grundlag.
***
På blot ti år er antallet af danskere, der på papiret er blevet millionærer i dollars, næsten firedoblet til i dag at tælle knap en kvart million.
Det viser den årlige formueopgørelse fra den schweiziske bank Credit Suisse, der sammenligner bolig, pension og finansielle aktiver på tværs af lande.
- Man skal tage det forbehold, at der bliver sammenlignet med 2010, hvor vi nåede bunden under finanskrisen. Set i det lys har verden ændret sig meget, siger privatøkonom i Danske Bank Louise Aggerstrøm Hansen.
- Men når det så er sagt, så er der kommet en hel del flere danskere, der har krydset den her vilkårlige grænse og nu kan kalde sig dollarmillionærer.
Det er kombinationen af gode tider på finansmarkederne og stigende boligpriser, der har betydet, at pensionsopsparere, boligejere og aktionærer har kunnet se deres investeringer skyde i vejret.
- Det hele spiller sammen i forhold til, at værdien af aktierne er steget, mens stigningen på boligmarkedet udløser friværdi og får folk til at sætte flere penge til side til deres pension, siger Louise Aggerstrøm Hansen.
Økonomien er mere robust
Finansmarkederne tog ganske vist et dyk sidste år, men det har rettet sig op i år. Og lige nu ser fremtidsudsigterne lyse ud, lyder vurderingen fra Danske Bank.
- Sidste år var et dårligt år på aktiemarkedet, som lagde en dæmper på de her formuestigninger, men i år ser det noget bedre ud. Og vi regner også med, at det fortsætter, siger Louise Aggerstrøm Hansen.
Økonomer og analytikere taler i øjeblikket om en afmatning på det globale finansmarked.
Her er investeringslysten tynget af usikkerhed i forbindelse med USA og Kinas handelskrig samt situationen omkring Storbritanniens udtræden af EU - brexit.
Men det er ifølge Danske Bank ikke noget, der ser ud til at kunne vende dansk økonomi på hovedet.
- Der ligger en masse uro, som godt kan få betydning for den almindelige dansker. Men vi er stadig optimistiske, fordi dansk økonomi er relativt robust over for internationale bevægelser.
Danskerne sparer mere op
Dansk økonomi bliver ofte beskrevet som en lille åben økonomi, der er særligt sårbar, når der er bølgeskvulp i de internationale økonomiske farvande.
Det skyldes ikke mindst, at vi er tæt knyttet til den økonomiske udvikling i vores nabolande.
Men ifølge Louise Aggerstrøm Hansen fra Danske Bank er vi i dag langt bedre rustet til at håndtere modgang sammenlignet med før finanskrisen.
Blandt andet fordi, danskerne ikke længere lever over økonomisk betalingsevne på samme måde som i 00'erne, hvor husholdningerne finansierede deres forbrug, også overforbrug, for lånte penge.
- Det betyder ganske vist, at opsvinget har været langsommere i Danmark. Men det betyder også, at når vi nu kigger ind i en afmatning på finansmarkederne, så er vi noget bedre rustet end tidligere, siger Louise Aggerstrøm Hansen.