Forretningsmand politianmelder Danske Bank

William Browder har tabt formuer til russiske kriminelle, og han vil have bankledelsen undersøgt.

Forretningsmanden William Browder bekræfter, at han har bedt de danske myndigheder undersøge bankledelsens rolle. (Foto: Yuri Gripas © Scanpix)

Forretningsmanden William Browder har politianmeldt Danske Bank, skriver Børsen. Han har tidligere truet med at gøre det i Berlingske.

William Browder er direktør for investeringsfonden Hermitage Capital, der i 2007 led store tab fra tyveri af 1,4 milliarder kroner, der var betalt i skat i Rusland.

Bag svindlen stod angiveligt højtstående russiske embedsmænd og organiserede kriminelle.

- Jeg kan bekræfte, at vi i går aftes indgav en politianmeldelse af grov uagtsomhed og hvidvaskning vedrørende mere end 8 milliarder dollar - 53 milliarder kroner -, som har flydt igennem Danske Banks filial i Estland.

- Vi beder de danske myndigheder undersøge bankledelsens rolle både i forhold til grov uagtsomhed og hvidvask, siger William Browder til Finans.

Svindlen er kendt som Magnitskij-sagen. Hermitage Capitals advokat Sergej Magnitskij efterforskede sagen, men blev fængslet. Han døde i fængslet under uopklarede omstændigheder. Sagen har ført til omfattende sanktioner mod Rusland.

Penge fra svindlen er ifølge afsløringer fra Berlingske Business delvist blevet hvidvasket via Danske Banks estiske afdeling. Den er det seneste år blevet afsløret i at være blevet brugt til suspekte transaktioner.

Finanstilsynet har udtalt en skarp kritik og bedt banken om at hensætte penge til potentielle tab fra sagen.

/ritzau/

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter