Forsikringsselskaber har i årevis diskrimineret gravide ulovligt. Men nu skal det være slut

Kvinders forsikringssager er ulovligt blevet afvist af en række forsikringsselskaber med henvisning til deres graviditet.

29-årige Merve Aydemir fik afvist at få dækket sine udgifter til fysioterapi af forsikringsselskabet TopDanmark, da hendes smerter skyldes bækkensmerter. (© PRIVATFOTO)

En række af Danmarks største forsikringsselskaber står bag omfattende og ulovlig diskrimination af gravide kvinder med sundhedsforsikringer.

PFA, Topdanmark, Danica Pension, Codan, Tryg, AP Pension og Dansk Sundhedssikring har i strid med loven afvist gravide, når de har henvendt sig med smerter og skader.

De erkender alle, at de har benyttet nogle retningslinjer, der udelukker gravide fra at få dækket sundhedsbehandlinger af forskellig slags.

Det er forskelligt, hvordan de gravide er blevet afvist. Men fælles for dem er, at forsikringsselskaberne har afvist at betale, når gravide med eksempelvis ryg- og bækkensmerter har henvendt sig for at få dækket udgifter til behandlinger hos fysioterapeut eller kiropraktor.

Afslagene på hjælp er sket systematisk i en årrække, viser DR’s research.

- Det er er nedslående og overraskende, at forsikringsselskaberne har haft en ulovlig praksis i årevis. Hvordan det kan ske, det kan jeg simpelthen ikke forstå, siger ligebehandlingschef ved Institut for menneskerettigheder Maria Ventegodt.

Afvist - begrundelse: Graviditet

En af de afviste er 29-årige Merve Aydemir, der er gravid og har bækkensmerter.

- Jeg anmeldte min skade i juli 2020 til Topdanmark, men jeg fik afslag, fordi generne kommer fra graviditet. Derfor har jeg selv betalt og betaler stadig alle mine fysioterapibehandlinger, siger Merve Aydemir.

Afslaget til Merve Aydemir bliver nu omstødt, så hun alligevel får dækket udgifter til behandlingen, oplyser Topdanmark. (© PRIVATFOTO)

Topdanmark vil ikke give interview om sagen, men har i stedet sendt en e-mail til DR Nyheder.

- Vi kan se, at vi skulle have dækket nødvendige udgifter til behandlingen. Vi beklager meget, skriver Topdanmarks skadesdirektør Rasmus Ruby-Johansen til DR.

Afslaget til Merve Aydemir bliver nu omstødt, så hun alligevel får dækket udgifter til behandlingen, oplyser Topdanmark.

- Vi kontakter kunden og giver en uforbeholden undskyldning, skriver Rasmus Ruby-Johansen.

Topdanmark har derudover besluttet at ændre praksis og forsikringsbetingelser, så selskabet stopper med at give ulovlige afslag til gravide, oplyser skadesdirektør Rasmus Ruby-Johansen.

Diskriminerende forsikringsbetingelser

Antallet af private sundhedsforsikringer er vokset drastisk de seneste år, og flere end to millioner danskere har i dag en sundhedsforsikring.

DR Nyheder har været i kontakt med de største selskaber bag sundhedsforsikringerne, og flere af dem erkender at have haft forsikringsbetingelser, som diskriminerer gravide ulovligt.

Både Codan, Tryg, AP Pension, Danica Pension, Dansk Sundhedssikring og PFA beklager deres hidtidige praksis over for gravide. De oplyser, at de netop har ændret eller vil ændre deres forsikringsbetingelser og praksis for at undgå at diskriminere gravide.

- Vi vil blankt erkende, at vi har overset de her regler. Vi har ikke været opmærksomme på dem, og derfor har vi givet nogle afslag til kvinder, som vi ikke burde have givet, sagde direktør for koncernjura i PFA Dorthe Bundgaard i P1 Orientering for få dage siden.

Både PFA og Topdanmark overvejer, om de vil igangsætte en kortlægning af området for at omstøde ulovlig afslag, som er givet til gravide gennem årene. Men de har endnu ikke truffet en endelig beslutning.

Bryder med "klokkeklar" lovgivning

Lovgivningen, der skal beskytte gravide, er ifølge Institut for Menneskerettigheder "klokkeklar" og har været det længe.

- Siden 2015 har det været udtrykkeligt forbudt i loven om ligebehandling af mænd og kvinder i forbindelse med forsikring, fortæller ligebehandlingschef ved Institut for Menneskerettigheder Maria Ventegodt.

Hun tilføjer, at afvisningerne også før 2015 har været forbudt i henhold til almindelig ligestillingslovgivning og forsikringsområdet var udtrykkeligt omfattet af EU-direktivet om ligebehandling i adgang til varer og tjenesteydelser fra 2005.

Hun vurderer, at "mange kvinder" kan have fået ulovlige afslag hos deres forsikringsselskab.

- Forsikringsselskaberne bør igangsætte en intern oprydning for at sikre, at ulovlige afslag til gravide bliver omstødt. Det er det eneste rigtige at gøre, siger Maria Ventegodt.

Også Forbrugerrådet Tænk mener, at forsikringsselskaberne aktivt bør finde gamle ulovlige afslag frem og omstøde dem, så kvinderne kan få dækket udgifter med tilbagevirkende kraft, oplyser vicedirektør Vagn Jelsøe fra Forbrugerrådet Tænk.

Institut for Menneskerettigheder har været i kontakt med Finanstilsynet for at sikre, at alle forsikringsselskaber overholder ligebehandlingsloven.

Finanstilsynet skriver til DR, at ”Finanstilsynet forventer (…) at selskaberne tager de nødvendige skridt til at sikre overholdelse af reglerne for ligebehandling. Finanstilsynet vil i det løbende tilsyn have fokus på selskabernes overholdelse af reglerne, bl.a. i forbindelse med inspektioner.”

Brancheforeningen Forsikring & Pension oplyser til DR, at man er ved at færdiggøre en ny vejledning til forsikringsselskaberne om, hvordan de undgår ulovlig diskrimination af gravide.