På hylden i Spar-butikken står flasker med prosecco og asti i lange baner til en værdi af 85 og 99 kroner.
Men så snart vi kommer til rækken med den dyre champagne, er pladsen gabende tom.
Det er ikke, fordi de lokale i Øster Brønderslev har fået smag for Dom Perignon fra 2010 og Möet og hamstret de dyre champagneflasker, fortæller indehaver Jan Jæger, der også er formand for Spar-købmændene i Danmark.
- Jeg har haft ubudne gæster. Den ene fik min medarbejder lokket over i rengøringen, mens de andre fyldte de to rygsække med 25-30 flasker dyr champagne uden at betale. De købte en pakke toiletpapir, det var så min fortjeneste den aften, siger han.
De tørstige champagnetyve har ikke betalt for de mange flasker, som Jan Jæger vurderer til at have en værdi på mellem 12-15.000 kroner.
Men selvom Jan Jæger gerne vil advare andre købmænd i området mod butikstyvene, er det ikke muligt at dele overvågningsvideoerne.
Tilbage i 2018 lavede den tidligere regering ellers en lovændring, som gav butikkerne lov til at at dele videoovervågning med hinanden.
Men her i 2023 er den ordning ikke kommet i gang endnu, fordi en detalje i loven om at have systemet på en online platform ikke er blevet godkendt af Justitsministeriet endnu.
Det skaber frustration hos Jan Jæger.
- Jeg vil ønske, at vi må begynde at vise videoerne til andre butikker og advare imod tyvene. Så kunne jeg hjælpe mine kollegaer og medarbejderne i det ganske land, siger han.
Ønsker grønt lys efter stor stigning i butikstyverier
Chefkonsulent i Dansk Erhverv Henrik Lundgaard Sedenmark ønsker sig også, at myndighederne snart giver grønt lys til at dele overvågningsvideoerne.
- Her i 2023 er vi ikke kommet i gang med det endnu, fordi lovgivningen er så restriktiv, at det ikke kan lade sig gøre at dele videoerne. Det betyder, at vi har nogle butikstyve, som går fra butik til butik, men butikkerne har ikke mulighed for at advare hinanden, siger han.
I loven har man forudsat, at billeddelingen skal foregå i et lukket system. Det er netop ordene "lukket system", der giver problemer for købmændene.
Datatilsynet har tolket loven sådan, at der er tale om et system, der ikke kan gå på internettet. Men fordi al kommunikation i detailhandlen foregår elektronisk via internettet, kan butikkerne ikke få systemet oppe at køre.
Men der er et behov for at få ordningen op at køre snart, mener Henrik Lundgaard Sedenmark. Antallet af anmeldelser af butikstyverier er steget markant på blot få år.
- Det er otte kvartaler i streg, og jeg er ikke bekendt med, at det nogensinde er sket tidligere. I hvert fald ikke i de seneste 15 år. Niveauet er på nuværende tidspunkt uhørt højt, siger han.
Ifølge en opgørelse fra Danmarks Statistik er antallet af anmeldelser af butikstyveri steget fra 3.735 i fjerde kvartal 2021 til 5.960 butikstyverier i første kvartal af 2023. Det svarer til en stigning på 60 procent.
- Vi er nået til det punkt, at det er blevet et rigtigt stort problem ude i butikkerne. Og det er forbrugerne, der betaler i sidste ende, fordi butikkerne skal betale for vagter, overvågning og den tabte omkostning. Så der er et behov for, at myndighederne prioriterer det her, så vi kan få stoppet udviklingen og knækket kurven, siger Henrik Lundgaard Sedenmark.
Justitsminister er "lydhør"
Ifølge justitsminister Peter Hummelgaard skal det være trygt for butikkerne at drive virksomhed uden at frygte for egen sikkerhed, deres ansatte og deres værdier.
- Derfor blev tv-overvågningsloven ændret i 2018, så den erhvervsdrivende, der har været udsat for for eksempel et tyveri eller røveri, kan dele billed- og lydoptagelser af en formodet gerningsperson med andre erhvervsdrivende. For at sikre mod fejl og mistænkeliggørelse af uskyldige blev der lavet nogle betingelser for delingen af optagelserne, siger justitsministeren i et skriftligt svar til DR.
Ministeren vil dog gerne drøfte lovgivningen med butiksejerne, når han skal mødes med De Samvirkende Købmænd i starten af maj, hvor det stigende antal af anmeldelser om butikstyverier også er på dagsordenen.
- Jeg er naturligvis meget lydhør, hvis ordningen ikke fungerer efter hensigten, siger ministeren.