Forskellige renter fra bank til bank: Det skal du være opmærksom på, hvis du vil skifte

Der kan være flere tusinde kroner at hente, hvis man vælger at skifte bank.

Flere banker har hævet renterne, mens andre varsler med rentestigninger fra næste år. (Foto: © Mathias Svold, Ritzau Scanpix)

Det er efterhånden alt, der er steget i pris det seneste år.

Og det gælder også renterne på banklån såsom billån, andelsboliglån og andre forbrugslån.

Men renterne stiger i forskellige hastigheder afhængigt af, hvilken bank man er kunde hos.

Danske Bank har for eksempel varslet kunderne om stigninger på 1,25 procentpoint fra nytår, mens Nordea allerede har hævet renten med 0,75 procentpoint.

Derfor kan der være penge at spare, hvis man vælger at skifte bank.

- Der kan være penge at tjene, og når man først har fundet en bank, der er billigere og tager alle ens bankforretninger med, er det praktiske i det intet stort problem, siger Morten Bruun Pedersen, der er cheføkonom i Forbrugerrådet Tænk.

Det er også det billede, virksomheden Mybanker oplever. Den sammenligner bankernes tilbud for forskellige kunder.

- Forskellen mellem det bedste tilbud og det dårligste tilbud på vores side er steget de sidste tre til seks måneder, så der kan sagtens være en forskel på et halvt procentpoint eller mere. Og hvis man har et andelsboliglån og skylder en million, kan man lynhurtigt ende op og have en forskel på 5.000 til 10.000 kroner om året, siger Mikael Mogensen, cheføkonom i Mybanker.

Mybanker har beregnet, at et lån på 200.000, som stiger med ét procentpoint, bliver cirka 1300 kroner dyrere om året.

Svært at navigere i

Det kan virke som en jungle at finde rundt i, hvis man vil skifte bank. For der findes mange banker med mange tilbud.

Den samlede pris er dog lige netop det, man skal finde ud af, inden man begiver sig ud i et bankskifte, siger Morten Bruun Pedersen fra Forbrugerrådet Tænk.

- Det, man skal gøre, er at kigge på ens samtlige bankforretninger og finde ud af, hvad man kan spare, hvis man vil flytte. Finde den samlede pris for andelsboliglånet, billånet, forbrugslånet og pensionsordninger - hele porteføljen, siger han.

Morten Bruun Pedersen forklarer, at det kræver noget benarbejde. Men når først det er gjort, er det ret ligetil at skifte.

- Den nye bank vil gerne gøre alle de praktiske ting for dig, så de flytter alle dine betalinger for dig. Det, der er problemet, er gennemsigtigheden på bankmarkedet med at finde den billigste bank. Men når først du har fundet den, er det nemt at flytte, siger han.

Renten kan stige hos ny bank

Men selv efter skiftet, skal man sørge for at holde tungen lige i munden.

For gebyrer og aftaler kan ændre sig med tiden.

- Vi har set, at renter og gebyrer lige så stille bliver justeret op igen. Det kan godt være, de kan komme med et godt tilbud, men man skal holde øje med, at tilbuddet holder på den lange bane, siger Morten Bruun Pedersen.

Og så skal man se efter det med småt.

- Man skal ikke kun se på renten. Man skal se efter det, der hedder ÅOP, årlige omkostninger i procent. Der har du alle ting med. Gebyrerne og renten er regnet ind i procentsatsen, siger Morten Bruun Pedersen.

Både Morten Bruun Pedersen og Mikael Mogensen oplyser, at man kan forhandle med sin bank om stort set alle gebyrer.

Dog er der en risiko for, at selv om man skifter til en bank med lavere rente nu, kan den ende på samme niveau som ens nuværende bank senere hen.

- Det er meget muligt, at der sker noget med renten til næste år, og så forsvinder en del af den besparelse, man troede man fik. Men man bliver nødt til at begynde et sted og så holde øje, siger cheføkonom i Mybanker Mikael Mogensen og fortsætter:

- Hvis den nye bank ændrer renten, må man gribe telefonen og tale med dem om, hvorvidt det også skal gå ud over en. Man kan ikke rigtig forudsige, hvad bankerne gør i fremtiden, så det er en risiko, man løber.