Forsker: Bondos nattemøde kan have banet vejen for en læreraftale

Lærerformand holdt møde med sit bagland i nat. I dag kan aftale på det kommunale område lande.

En aftale på det kommunale område kan snart være en realitet.

Det vurderer arbejdsmarkedsforsker Laust Høgedahl.

Den store knast i forhandlingerne på det kommunale område er lærernes arbejdstidsaftale. Og efter en lang dags forhandlinger i går, smuttede lærernes formand Anders Bondo Christensen, der også er topforhandler for de kommunalt ansatte, til hovedstyrelsesmøde på Hotel Phoenix i København.

Her blev forhandlingssituationen drøftet, og mødet forløb ifølge Bondo "godt", men han ønskede ikke at uddybe yderligere.

Klokken halv et i nat vendte han tilbage til Forligsinstitutionen, hvor forhandlerne stadig arbejder.

At lærerformanden holdt møde med sit bagland til ud på natten er et godt tegn, siger Laust Høgedahl fra Aalborg Universitet.

- Det indikerer i hvert fald, at han har haft noget helt konkret at diskutere med sin hovedstyrelse. Det er en indikation på, at man er ved at nå en aftale, siger Laust Høgedahl.

Storkonflikt kan afblæses

Lærernes arbejdstid er den helt store knast af de tre, som repræsentanterne for lønmodtagerne i staten, regionerne og kommunerne har givet håndslag på skal løses, hvis et samlet forlig skal indgås.

Forhandlingerne har været langvarige og svære, men natten til onsdag faldt det første delforlig på plads på det regionale område – dog uden sygeplejersker og læger. Men at et delforlig er landet har sat skub i bestræbelserne på at få et forlig på de andre områder, vurderer Laust Høgedahl.

Ifølge Casper Schrøder, der er økonomikorrespondent i DR, er det vigtigt for os alle sammen, at en aftale falder på plads på det kommunale område.

Han har fulgt overenskomstforhandlingerne tæt.

- For danskerne er det vigtigste, hvis der kommer en samlet aftale for de ansatte i kommunerne. Dermed kan en storkonflikt blive afblæst, fordi daginstitutioner, folkeskoler og ældrepleje ikke længere skal i strejke og lockout. De ansatte i kommunerne er i antal den allerstørste gruppe, som har været en del af konfliktvarslet, siger han.

- Men der er stadig vigtige ting, der ikke er løst endnu. I regionerne er der stadig ingen aftale for sygeplejersker og læger, og på det statslige område er situationen helt uafklaret for alle ansatte – det er blandt andet de ansatte i ministerierne og Banedanmark.

Kan ikke bare læne sig tilbage

Staten er det område, hvor parterne står længst fra hinanden. Her er det stadig den betalte spisepause, som volder store problemer – og ikke mindst hvad det skal koste at få spisepausen ind i overenskomsten, ifølge Laust Høgedahl.

Men med en mulig kommunal aftale i dag, kan det skubbe på det statslige område, sagde statens topforhandler, innovationsminister Sophie Løhde (V), da hun ankom til nye forhandlinger i Forligsen klokken 10.

- Vi har ikke kunne løse noget på statslig side, før det er løst på det regionale og kommunale område. Derfor synes jeg også, at det er yderst positivt, hvis vi kan lande en aftale på det kommunale område, men det betyder ikke, at vi bare kan læne os tilbage og sige, nå, hvor skal vi så skrive under. Dertil kender jeg min modstander for godt, siger Sophie Løhde.

Forligsmanden Mette Christensen har frem til 1. maj til at sørge for, at parterne bliver enige om nye overenskomster for de offentligt ansatte.

Hvis ikke det sker, kan en strejke bryde ud 6. maj og en lockout 12. maj.

Facebook
Twitter