Forskere: Landbrugspakke bygger på fordrejede tal

Nogle af de forskere, der har bidraget med beregninger til landbrugspakken, mener, at de er fordrejet.

Målet med landbrugspakken er blandt andet at give landmænd bedre vilkår, blandt andet ved at ophæve de såkaldte randzoner, (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Det passer ikke, når regeringen siger, at den ny landbrugs- og miljøpakke kommer til at gavne naturen, mener flere forskere, som Berlingske har talt med.

De mener, at beregningerne, der ligger til grund for regeringens påstand, er lavet på et forkert grundlag.

En af kritikerne er Jørgen E. Olesen, professor ved Aarhus Universitet, som selv har leveret noget af beregningsgrundlaget for pakken.

- Regnskabet går ikke i plus. Det skyldes kun, at man har lagt en masse effekter ind, som ikke har noget med den politiske pakke at gøre. Måske er pakken på sigt en god løsning. Men jeg ville ønske, at man havde været ærlig og sagt, at det koster på miljøet de første år, siger han til Berlingske.

Andre biologer kritiserer, at miljøtilstanden i havet vil blive forværret af pakken, der giver lov til at lukke mere kvælstof ud i naturen, samt at effekter fra tidligere år er sat på 2016.

Miljøminister Eva Kjer Hansen (V) bekræfter i et skriftligt svar til avisen, at man har inkluderet effekter for årene 2013-2015 i tallene for 2016. Men hun afviser at have givet forkerte oplysninger til Folketinget.

Ministeren holder fortsat fast i, at aftalen er gavnlig for miljøet.

/ritzau/