Forskudsopgørelsen for 2022 er åben: Det skal du være opmærksom på

Hvis dit 2021 har været en kaotisk omgang på arbejdsmarkedet, så kan det have smittet af på næste års forskudsopgørelse.

Nu kan du logge ind på skat.dk og se og ændre din forskudsopgørelse for 2022. (Foto: Mads Jensen)

Det er igen blevet tid til at finde den privatøkonomiske spåkugle frem.

Forskudsopgørelsen for det kommende år er nemlig åbnet, så du nu kan registrere, hvad du forventer dig - rent økonomisk - af 2022.

Men mange danskere skal være ekstra opmærksomme i år.

For hvis du har vekslet mellem hjemmearbejde og fysisk fremmøde eller har været uden arbejde i en periode på grund af nedlukningen i starten af året, så kan det have sat spor i den forskudsopgørelse, Skat har forslået dig for 2022.

Det kan faktisk være, du allerede kender hele rumlen. For rekordmange borgere har ændret sin forskudsopgørelse i året 2020. Og samme tendens forsætter her i 2021.

- Borgerne var rigtig gode til at få deres ”corona-ændringer” med på forskudsopgørelsen sidste år, hvor pandemien ramte os, siger Jan Møller Mikkelsen, der er underdirektør i Skattestyrelsen.

Hele 1,2 millioner ændringer blev foretaget sidste år i de mest brugte felter i årsopgørelsen. Allerede i de første otte måneder af 2021 havde danskerne rundet 1,1 millioner ændringer i de samme fire felter.

I alt foretog danskerne 3,1 millioner ændringer i 2020.

Så lad os lige få styr på de punkter, hvor du skal være ekstra opmærksom, så du kan ramme den mest præcise skattebetaling som muligt.

Kørselsfradrag

. (Foto: Thomas Lekfeldt © Ritzau Scanpix)

Har du mere end 24 kilometer til og fra arbejde, får du befordringsfradrag – også kaldet kørselsfradrag. Men hvis du har arbejdet hjemmefra under coronakrisen og måske stadig gør det, så ryger kørselsfradraget.

Ingen kørsel - ingen skattegevinst. Logisk nok.

Men hvad du kører på eller med, er til gengæld lige meget; tog, bus, el-løbehjul - you name it.

Så hvis du eksempelvis hver dag drøner i fuld lycra på en racercykel til arbejdet mere end 12 kilometer væk, så kan det også registreres.

Og det kan godt betale sig. For kørselsfradraget har en værdi på omkring 26 procent. Det betyder, at hvis dit kørselsfradrag er 1.000 kroner, sparer du cirka 260 kroner i skat.

A- og b-indkomst

(Foto: Kim Haugaard © Foto: Kim Haugaard © Scanpix)

Har du mistet jobbet? Har du fået nyt job? Eller regner du med det?

Samme svar: Registrér det.

Faktisk er Skat blevet informeret om din indkomst fra din arbejdsgiver, hvis du er i et job, du fortsætter i. Men tjek det hellere en gang for meget end for lidt.

Og så skal du også være opmærksom på, om den løn, du får, skal registreres som A- eller B-indkomst.

A-indkomst kører ofte helt automatisk for en almindelig lønmodtager. Der er det nemlig arbejdsgiveren, der skal sørge for at indberette skatten.

B-indkomst er derimod indkomst, hvor der ikke er trukket skat og am-bidrag, inden du får udbetalt beløbet. Så det skal du selv sørge for. Det er typisk, hvis du får udbetalt din løn som honorar.

Håndværker- og servicefradrag

. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Ritzau Scanpix)

Får du fast rengøringshjælp, eller har du en planlagt renovering i det kommende år, så kan det også være en god idé at tjekke håndværker- og servicefradraget.

Fradragene falder nemlig begge i det nye år.

I år var fradraget på 25.000 kroner for begge poster. Fra det nye år vil der kun være servicefradrag på op til 6.400 kroner og op til 12.900 kroner på håndværkerfradraget.

Skat har en lommeregner i feltet i forskudsopgørelsen på TastSelv, der kan hjælpe dig med at regne ud, hvad du kan forvente af fradrag.

Overskud af egen virksomhed

. (Foto: Thomas Lekfeldt © Ritzau Scanpix)

Sidste ting på huskelisten i denne omgang er til dig, der har egen virksomhed.

Der er en stor del af landets virksomheder, der har kunnet mærke coronanedlukningerne på sit overskud - og det kan både være gået den rigtige og forkerte vej.

Hvis det er gået så meget den forkerte vej, at virksomheden har måttet dreje nøglen om, så skal det også registreres.

Uanset hvad er det en god idé at tjekke efter, om din virksomheds økonomiske forventninger for 2022 stemmer overens med det, der står i din forskudsopgørelse.

FacebookTwitter