Forslag fra bankerne: Dine klima-ambitioner skal afgøre prisen på dit lån

20 nye anbefalinger skal få bankerne ind i den grønne omstilling.

Fremover kan det blive billigere at låne til solceller på taget, udskiftning af vinduer eller andre grønne tiltag. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Sager om hvidvask, urimeligt høje gebyrer og en generel tillidskrise har fyldt hos bankerne de senere år. Men nu skal det være grøn omstilling og bæredygtighed, vi forbinder med finanssektoren.

Forum for Bæredygtig Finans, der er en arbejdsgruppe under Finans Danmark, har set på, hvordan finanssektoren gennem investeringer kan bidrage til et mere bæredygtigt samfund.

Arbejdsgruppen kommer nu med 20 anbefalinger. Et af forslagene går på, at bankkunders klimaambitioner skal afgøre prisen på deres lån. Bankerne skal nemlig begynde at måle, hvilket CO2-aftryk der er i de investeringer, som de låner penge til, lyder forslaget.

- Bankerne skal vurdere, hvad det er for et projekt, kunden kommer med. Er det et projekt, som trækker i den bæredygtige retning, bliver det lettere at låne, siger Anders Eldrup, der er formand for Forum for Bæredygtig Finans og har en fortid som direktør i det daværende Dong Energy.

Han understreger, at bankerne stadig først skal vurdere, om kunden er kreditværdig.

En god forretning

Det nye klimaforslag betyder dog langt fra, at bankerne fremover holder op med at være fokuserede på at tjene penge.

- Hvis en investering trækker i en bæredygtig retning, samtidig med at samfundet trækker i den retning, så er der mange argumenter for, at den investering vil være bedre pant, end hvis man holder på den sorte hest, siger Anders Eldrup.

Der er altså en større sikkerhed for banken i at låne penge til en person, der vil energirenovere sit hus og gøre det grønnere.

Arbejdsgruppen kommer med forslagene nu, men det er endnu uklart, præcist hvilke typer lån, som kan blive billigere, og hvor meget der bliver at spare.

- Der skal laves nogle redskaber, så man kan måle, hvor bæredygtigt et hus, en bil, et landbrug eller noget andet er. Når man har en nøjere klassifikation af, hvor bæredygtigt noget er, har man også en indikation af, hvad der holder værdien bedst, siger Anders Eldrup.