Forslag: Ulovlig sprøjtegift og gødning skal koste landbrugsstøtten

Fødevareminister Mette Gjerskov forudser, at bøderne bliver så høje, at nogle landmænd må gå fra hus og hjem.

Ejeren af Fløjstrupgård, Søren Ravn, har blandt andet købt 340.000 liter ulovlig sprøjtegift. (© DR)

Landmænd, som bevidst overtræder loven ved at bruge ulovlige gødning og giftige sprøjtegifte bør i fremtiden miste hele deres landbrugsstøtte. Det mener socialdemokraten Dan Jørgensen, der er næstformand for EU-parlamentets fødevareudvalg.

TV Avisen kunne i aften fortælle om landmand Søren Ravn fra Fløjstrupgård ved Vejle. Han har mellem 2006 og 2009 købt godt 50 ton ulovlig gødning, som han ikke fortalte de danske myndigheder om.

Næste tre millioner i EU-støtte

Søren Ravn har erkendt, at han overgødede sine marker med den ulovlige gødning, og han har betalt en stor bøde for det. Men samtidig har han fået næsten tre millioner af kroner i landbrugsstøtte fra EU.

De danske myndigheder, der administrerer udbetalingen af pengene fra EU, vil nøjes med at trække Søren Ravn for 20 procent af et års landbrugsstøtte, men det er slet ikke nok mener Dan Jørgensen.

- Hvis man bevidst har snydt, skal man have taget hele støtten i indeværende år, og under skærpende omstændigheder skal man have taget støtten de efterfølgende år, siger Dan Jørgensen.

Fløjstrupgård indgår i sagen om såkaldte gødningsmafia, hvor over 120 landmænd er sigtet for at have købt ulovligt importeret gødning og giftige sprøjtemidler.

Helt uacceptabelt

Fødevareminister Mette Gjerskov siger, at hun "langt hen ad vejen" er enig med Dan Jørgensen, for det er "svindel og bedrag" og helt uacceptabelt.

- Jeg har fået at vide, er, at snyderne risikerer at blive idømt måske to millioner kroner i bøde og blive trukket det samme beløb i støtte. Det er rigtig mange penge, siger ministeren.

Hun vil ikke gå ind i den konkrete sig. Men lovovertræderne skal klart kunne mærker, hvis man bruget ulovlige gifte eller gødning

Mette Gjerskov forudser, at bøderne bliver så store, at nogle landmænd kommer til at gå fra hus og hjem.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:4fb86bfb860d9a0d386b4133