Forstå sagen: Konkurser vil koste dig og andre forsikringskunder mindst én milliard kroner

Som kunde kan du blive opkrævet flere hundrede kroner i gebyrer de næste mange år, lyder det fra branche.

Tusindvis af konkursramte forsikringskunder står til ikke at få dækket uforudsete skader på deres huse. Almindelige kunder betaler.

Det er andre forsikringskunder, der betaler prisen, når forsikringsselskaber går konkurs og efterlader deres kunder uden en ejerskifte- eller byggeskadeforsikring.

Solidaritet er nemlig bundlinjen i den lov, flere partier mener, at tidligere kunder i det konkursramte forsikringsselskab Qudos skal hjælpes af.

En ny udgave af loven om 'Garantifond for skadeforsikringsselskaber' trådte i kraft den 1. januar i år. Den betyder, at alle forsikringskunder med en ejerskifte- eller byggeskadeforsikring skal betale 40 kroner til en garantifond, hver gang de tegner en ny forsikring, eller deres police fornyes.

- Du kan godt komme til at betale nogle hundrede kroner om året de næste mange år, hvis du har mere end en forsikringspolice, fordi der bliver lagt et gebyr på 40 kroner oven i hver police om året, forklarer direktør i Garantifonden, Torben Weiss Garne.

Hjælp til dækningsløse kunder

Pengene, der indbetales til Garantifonden for skadesforsikringer, udbetales i situationer, hvor der er rejst erstatningskrav mod et forsikringsselskab, som er gået konkurs.

Loven blev skabt i kølvandet på to andre konkurssager, hvor økonomiske forlis i Husejernes Forsikring og Alpha Insurance gjorde boligejere dækningsløse i tilfælde af fejl og mangler på deres boliger. De uheldige boligejere har nemlig som udgangspunkt ikke mulighed for at tegne en ny forsikring efter en konkurs, da det normalt kun kan ske, når man køber en bolig.

Samme situation står knap flere tusinde kunder hos forsikringsselskabet Qudos i. Forsikringsselskabet gik konkurs 20. december sidste år - blot 12 dage før, at de mange kunder ville have været dækket af den nye lov.

200 millioner ekstra for Qudos-kunder

Mens boligejere i de to tidligere konkurser ektraordinært fik mulighed for at tegne en ny forsikring med et andet villigt selskab, vil Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti have, at Qudos' kunder blive omfattet af den nye lov, så fonden dækker skader, der opstår i de år, kundernes forsikringer løber.

Ejerskifte- og byggeskadeforsikringer har typisk en varighed på 5-10 år, og det kan koste Garantifonden for skadeforsikringsselskaber mere, end der er budgetteret med, hvis de skal overtage de konkursramte kunder.

Socialdemokratiet forventer, at prisen vil være i alt 200 millioner kroner. Det ekstra beløb skal dækkes af de almindelige forsikringskunders gebyrer.

Garantifondens kasse er tom

Garantifonden for Skadesforsikring har en statsgaranti for optag af lån, og der skal ifølge Torben Weiss Garne optages lån til fonden på 300 millioner kroner for at leve op til det kapitalkrav, Finanstilsynet kræver. Lige nu er kassen tom.

- Fonden havde for tre år siden en kapital på 430 millioner, og i dag er den på 0 kroner. Vi er på vej ud for at låne en milliard til fonden, der skal betale de konkurser, der har været. Pengene regner vi med, at vi får ind gennem de gebyrer, forsikringskunderne betaler, lyder det fra direktøren.

Torben Weiss Garne kan ikke svare på, hvor længe almindelige forsikringskunder skal betale til fonden, men hvis Qudos' kunder omfattes af loven, bliver regningen til forsikringskunderne altså øget med mindst 200 millioner kroner.

Ministerium vil finde ny dækning

Fra Erhvervsministeriet lyder det, at der allerede kan være anden hjælp på vej til de nødstedte kunder. I et svar til DR Nyheder, lyder det, at ministeriet er i fuld gang med at finde ud af, om kunderne kan få deres penge for ubrugte forsikringer tilbage.

- Erhvervsministeriet er ved at afklare, om kunder i Qudos kan få refunderet deres forsikringspræmie fra Garantifonden for Skadesforsikringsselskaber forholdsmæssigt.

På den måde vil ministeriet forsøge at gøre, som da firmaet bag Husejernes Forsikring, Gable Insurances, gik konkurs i 2016, således at der muligvis også kan findes en ny dækning til Qudos' konkursramte kunder hos et andet selskab.

- Erhvervsministeriet har taget kontakt til brancheorganisationen Forsikring & Pension for at høre, om der er et eller flere private forsikringsselskaber, der vil være villig til at udbyde erstatningsprodukter for ejerskifte- og byggeskadeforsikringer.

Facebook
Twitter