Forsvarer om bankdom: Det er fantastisk

Alle otte topfolk fra bankverdenen blev frikendt. Det er endnu uvist om sagen bliver anket.

Arvid Andersen, der er forsvarer for den nu frifundne Finn Strier Poulsen fra EBH Bank, er meget tilfreds med dommen. Se hans reaktion i videoen herover.

- Det er fantastisk. Kort og godt.

Så klar var meldingen fra forsvarer Arvid Andersen umiddelbart efter domsafsigelsen ved byretten i Hjørring onsdag formiddag.

Her blev hans klient Finn Strier Poulsen sammen med syv andre topfolk i tre nordjyske banker, henholdsvis Sparekassen Kronjylland, EBH Bank og Morsø Sparekasse, pure frikendt for at have begået bedrageri og svindel for millioner af kroner.

Bagmandspolitiet, der officielt hedder SØIK, havde ellers krævet fire års fængsel til sagens hovedperson, den 58-årige Finn Strier Poulsen. Han var tidligere direktør i EBH Bank.

Snyd for 6,9 millioner kroner

De otte topfolk var anklaget for grov økonomisk kriminalitet og skulle ifølge anklageskriftet i 2008 at have snydt sig til 6,9 millioner kroner. Penge, som de har delt med deres personlige omgangskredse.

De er tiltalt for kursmanipulation under særligt skærpende omstændigheder, for bedrageri og for mandatsvig af særlig grov beskaffenhed.

Sagen er blevet kaldt Direktørnetværket, fordi de tiltalte angiveligt har koordineret svindlen internt og i samarbejde med dele af deres familier og vennekredse.

Således skulle de have handlet værdipapirer på kryds og tværs mellem venner og familier og de pengeinstitutter, de havde tætte forbindelser til via deres job – og på den måde have fiflet kursen kunstigt op.

Dermed kunne Direktørnetværket skumme fløde – mens EBH Fonden og Morsø Sparekasse Fonden måtte lide tab.

For tidligt med champagne

Efter dagens domsafsigelse har anklagemyndigheden 14 dage til at vurdere, om de ønsker at gå videre med sagen eller lade den slutte i byretten.

Derfor tør Arvid Andersen heller ikke erklære sagen helt afsluttet endnu.

- Det er for tidligt at vurdere og lade champagnepropperne sprænge indtil videre, siger han.

Anklager skal læse afgørelse igennem

Specialanklager Jørn Thostrup kom heller ikke med nogen klar indikation på, om anklagemyndigheden vil anke afgørelsen.

Først skal han lige tygge sig igennem den mere end 300 siders lange afgørelse, som blev præsenteret i dag.

- Det har jeg ikke haft lejlighed til at læse endnu, og før jeg har gjort det kan jeg ikke udtale mig om, om jeg kan forstå de præmisser, som dommerne nu har lagt til grund, forklarer han.

Èn af flere brikker

Bagmandspolitiet har tidligere beskrevet denne sag og flere andre som en del af retsopgøret efter finanskrisen.

Med dagens afgørelse er spørgsmålet så, om retsopgøret så er tabt. Det er Jørn Thostrup endnu ikke klar til at sige.

- Den her sag er én af flere sager. Der har været rejst og ført andre banksager end den her, og der er også nogle, som ikke er afgjorte endnu. Så den er en brik af mange brikker i retsopgøret efter finanskrisen, forklarer han.

Fra forsvarets side afviser man derimod ikke, at dagens afgørelse kan spille en stor rolle i det videre forløb.

- Det her har jo været en af de store sager, som har været højtprofileret fra anklagemyndighedernes side, siger Arvid Andersen, der forklarer, at der ligger flere sager, hvor det endnu ikke er taget stilling til, om der skal rejse tiltale i.

- Det kan ikke udelukkes, at det her kan få en indflydelse på, om man vil gå videre med den del af sagskomplekset.