Forsvarer overrasket over Atea-dom: Intet fordækt eller odiøst over 2840-kontoen

Den udpegede hovedmand i Atea-sagen har anket sin dom på halvandet års fængsel.

Den tidligere it-driftschef i Region Sjælland Rene Clausen fik den hårdeste straf i den såkaldte Atea-sag. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Retten i Glostrup har dømt alle syv tiltalte i Atea-sagen for bestikkelse.

Den tidligere it-driftschef i Region Sjælland Rene Clausen blev med den hårdest straf på halvandet års fængsel udpeget som hovedmanden bag bestikkelsen.

- Vi er uenige i konklusionen og har derfor valgt at anke, fortæller hans forsvarsadvokat Andro Vrlic.

- Vi vil have afprøvet en række principielle spørgsmål, som sagen har rejst. Det er spørgsmål, der omhandler, hvornår man kan tale om bestikkelse.

De tre tidligere chefer i Region Sjælland og fire tidligere chefer fra it-leverandøren Atea er blevet idømt mellem 40 dages betinget og halvandet års ubetinget fængsel for bestikkelse og underslæb. Desuden blev Atea idømt en bøde på 10 millioner kroner.

Fire af de tidligere chefer valgte at anke sagen på stedet, mens de resterende fire dømte udbad sig betænkningstid.

Centralt i sagen har været en konto hos Atea med navnet '2840', hvorpå Atea indsatte 1,5 procent af de beløb, som Region Sjælland købte it-ydelser for mellem 2012 og 2015.

En konto, som tidligere it-driftschef Rene Clausen ifølge dommen var med til at administrere, og hvorfra der ifølge en rapport fra Pricewaterhouse Coopers blev hævet beløb for 1,1 millioner kroner til rejser, middag og gaver.

Forsvarsadvokat Andro Vrlic mener dog ikke, at det bør føre til en bestikkelsesdom.

- Jeg er uenig i, at der skulle være noget odiøst eller fordækt i 2840-kontoen. Der har været en forretningsmæssig begrundelse for, at man har afsat en del af sin omsætning til en særlig bonuskonto, som man kunne bruge til at købe forskellige ydelser fra Atea, siger han.

Anklager: En fin og hård dom

Sagens anklager, Jørn Thostrup, havde påstået ubetinget fængsel til seks af de tiltalte og betinget fængsel til den sidste person i sagen.

Retten i Glostrup var enig i påstandene, men straffede ikke så hårdt, som anklagemyndigheden mente.

Trods det er anklageren tilfreds med sagens udfald.

- Jeg er meget tilfreds med, at dommeren er enig med anklagemyndigheden i, at en sådan sag om bestikkelse skal bedømmes meget hårdt. Jeg mener, at det er en både fin og hård dom, siger Jørn Thostrup.

Flere af dommene er noget mildere, end I havde lagt op til. Hvad siger du til det?

- Vi har heldigvis ikke praksis i sager om bestikkelse i det her omfang i Danmark. Men jeg hæfter mig ved, at det er lange frihedsstraffe, som de tiltalte er idømt.

I havde ønsket, at selve selskabet Atea fik en bødestraf på 60 millioner kroner. Den blev på 10 millioner kroner. Er det tilfredsstillende?

- 10 millioner kroner er en meget høj bøde. Vi har ikke bøder i en størrelsesorden på selskabsområdet ret ofte i Danmark, så jeg er meget tilfreds med, at dommeren har fundet anledning til at idømme en stor bøde til selskabet Atea.