Forsvarer for sigtet i sag om energisvindel: 'De har skudt helt over målet'

Forsvarsadvokat mener, at varetægtsfængslingen af de otte sigtede er en forkert håndtering af sagen.

Henrik Hougaard, der er forsvarsadvokat for en af de sigtede, mener, at varetægtsfængslingen af de otte sigtede er en forkert vurdering. (Foto: © Mikkel Berg Pedersen, Ritzau Scanpix)

Otte personer, herunder medlemmer af direktionen, fra et dansk energihandelsselskab er i disse timer atter placeret på anklagebænken ved Retten i Aarhus.

Personerne har i de seneste fire uger siddet varetægtsfængslet, efter de blev anholdt på flere adresser i Aarhus og Nordsjælland for manipulation af energimarkedet i perioden marts 2021 til marts 2023.

Ifølge sigtelsen skulle selskabet have opnået en uberettiget fortjeneste på et trecifret millionbeløb som følge af markedsmanipulationen.

Nu skal en dommer så tage stilling til, om varetægtsfængslingen skal forlænges.

De otte personer er sigtet for at overtræde paragraf 299d ved Europa-Parlamentets forordning om markedsmisbrug, også kaldet REMIT-ordningen, hvilket kan straffes med op til seks års fængsel.

Henrik Hougaard, der er forsvarsadvokat for en af de sigtede i sagen, håber at kunne få sin klient ud af varetægtsfængslingen.

- Det er det, jeg håber, men det er ikke sandsynligt, siger forsvarsadvokaten og fortæller, at hans klient stadig ikke mener, at han har gjort nogen ulovligt.

- Han sidder 22 timer i døgnet i sin celle. Det er hårdt for en almindelig familie at gennemgå sådan noget, siger Henrik Hougaard.

Forsvarsadvokaten mener også, at forløbet er "helt skudt over målet" i forhold til den måde, sigtelsen er foregået på.

- Forløbet har indtil videre været, at man har lavet et overraskelsesangreb, hvor de otte blev anholdt ved, at der pludselig stod politifolk i deres hjem og ransager og slæber manden væk.

Forsyningstilsynet: En "ekstraordinær stor" sag

Det er Forsyningstilsynet, der har anmeldt energihandelsselskabet til politiet, efter de fik en mistanke om, at selskabet har manipuleret med energimarkedet ved at optage kapacitet på energibørsen og handlet med sig selv for at skabe kunstige høje og lave priser, der i sidste ende gav selskabet store fortjenester.

For at manipulere med energimarkedet er en alvorlig sag, fortalte direktør i Forsyningstilsynet Carsten Smidt til DR Nyheder i forbindelse med anholdelserne af de otte sigtede.

- Så optager man kapacitet i elnettet, og så der ikke er andre, der kan bruge den kapacitet. Det vil sige, at man kan påvirke den pris, som er i markedet, ved der ikke er andre koopererende bud, der kan komme ind på markedet, fordi kapaciteten er proppet til, så det ikke er muligt at levere andet til markedet. Det kan påvirke prisen.

Det er heller ikke første gang, at Forsyningstilsynet har mistænkt energihandlere for markedsmanipulation.

Tilbage i 2018 og 2019 blev Energi Danmark og Neas Energy dømt til at betale en bøde på 750.000 og 150.000 kroner efter at have deltaget i markedsmanipulation ved at bryde den europæiske REMIT-forordning.

Carsten Smidt kalder dog den verserende sag for ”ekstraordinær stor” ud fra de oplysninger, som Forsyningstilsynet har set fra politiet.

- Sagen skiller sig særligt ud, fordi der er foretaget otte anholdelser, og så er der en formodet profit på de handler, der er identificeret på trecifrede millioner kroner. Det er et helt særligt omfang, som vi ikke har set tidligere, siger Carsten Smidt.

Forsvarer: Varetægtsfængsling var en forkert vurdering

Selvom sigtelsen er alvorlig og strafferammen er høj, mener Henrik Hougaard, at varetægtsfængslingen af de otte sigtede er en forkert vurdering.

- Økonomisk kriminalitet kan være meget alvorligt, og også alvorligt for samfundet. I denne her sag mener jeg ikke, at vi er i nærheden af noget, der er så alvorligt, siger han.

Ifølge ham ville det ideelle forløb have været, at Anklagemyndigheden ikke havde varetægtsfængslet personerne, så forsvarerne i ro og mag har kunnet sidde sammen med klienterne og have forberedt et forsvar.

- Der er utrolig mange hemmeligstemplede dokumenter i denne sag, hvor vi som forsvarere ikke må delagtiggøre vores klienter i. Det er usædvanligt. Det er sådan noget, man ser i narkosager, og det her er langt fra en narkosag.

Forsvarer for en af de otte sigtede Henrik Hougaard mener, at det er at skyde helt over mål at varetægtsfængsle personerne i sagen. (Foto: © Dr)

Det er en sag, som kan give mange års fængsel. Er det ikke fair nok at behandle sagen på denne måde?

- Nej. Det er det ikke. Det, at sagen kan give mange års fængsel, er noget, som Anklagemyndigheden kan føre sig frem med, men der har ikke været nogen dom på området overhovedet.

- Min forudsigelse er, at det her kommer til at smuldre fuldstændig for Anklagemyndigheden, siger Henrik Hougaard.

Retsmødet forventes at være færdig i eftermiddag, hvor det bliver besluttet, om hvorvidt varetægtsfængslingen bliver forlænget hos de otte sigtede.

Anklagemyndigheden har afvist at stille op til interview med DR Nyheder.