Forsvarsministeren venter flere cyberangreb

Den britiske og danske regering peger på, at Rusland stod bag cyberangreb, der lagde Mærsk ned.

Claus Hjort Frederiksen forventer flere cyberangreb på både statens og virksomheders it-systemer. (Foto: © Sarah Christine Nørgaard, Scanpix)

Danske institutioner og virksomheder må værne sig mod fjendtlige angreb på deres it-systemer i fremtiden.

- Vi lever i en ny virkelighed. Vi vurderer, at vi vil blive udsat for cyberangreb lang tid fremover, siger forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V).

- Russerne har løftet de her cyberangreb til helt nye og farlige niveauer, siger han.

Den britiske regering peger nu på, at det var den russiske stat, der stod bag et omfattende cyberangreb i juni sidste år. Et angreb, der også ramte flere danske virksomheder.

- Det er også vores vurdering, at det er den russiske stat – det russiske forsvar – der står bag angrebet, siger Claus Hjort Frederiksen.

Lige så alvorligt som militært angreb

Forsvarsministeren mener, at det er en farlig udvikling, der er i gang.

Det, der startede som it-spionage, er ved at udvikle sig til noget mere alvorligt.

- Det, russerne nu gør, det gør de ikke for at få informationer, men for at forvolde skade. Det gør, at det her er så farligt. Man kan sammenligne et cyberangreb med et egentligt militært angreb, hvor formålet er at gøre skade, siger Claus Hjort Frederiksen.

Den britiske regering mener, at cyberangrebet var rettet mod Ukraine. Men at angrebet ukontrolleret bredte sig til it-systemer hos både offentlige institutioner og virksomheder verden over.

En af de ramte var Mærsk, der har opgjort tabet til over en milliard kroner.

- Mærsk var ikke den eneste private virksomhed, der blev ramt med meget store tab til følge. Det eneste, jeg kan sige, er, at det her må skærpe erhvervslivets indsats for at beskytte sig selv og deres it-systemer, siger Claus Hjort Frederiksen.

- Lige nu er vi ude i et endeløst ræs. Stater og virksomheder bliver bedre til at beskytte sig, og hackere bliver dygtigere til at hacke.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters afviser Ruslands regering at have stået bag angrebet.