Fortsat stigende tendens i antallet af konkurser: 345 virksomheder gik konkurs i november

Virksomheder presses på flere fronter, lyder det fra bankøkonom.

Særligt byggebranchen er ramt af konkurser. (Foto: © Sofie Mathiassen, Scanpix)

Rettelse: Det sæsonkorrigerede tal for konkurser er erstattet med det faktiske antal konkurser for aktive virksomheder.

345 aktive virksomheder blev erklæret konkurs i november. Dermed er 1.456 fuldtidsjob gået tabt i forbindelse med konkurser i november. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Det bringer totalen for tabte jobs op på 12.500 i 2022, hvilket er betragteligt flere end sidste års 8.500. Det fortæller Jeppe Borre, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, i en kommentar til tallene.

- Konkurserne har retning mod det højeste i 12 år. Vi ser lige nu et meget klart opadgående pres på konkurserne, siger han.

En dårlig cocktail

Under coronakrisen var der ellers ekstraordinærtkonkurser, og det har skabt et efterslæb fra coronakrisen, som nu sender antallet af konkurser i vejret, lyder det fra cheføkonomen.

- Virksomhederne presses fra flere fronter. Tusindvis af virksomheder har stået og står stadig overfor tilbagebetaling af coronalån til staten for milliarder. De fleste virksomheder har fundet løsninger og er kommet godt igennem, men det gælder langtfra alle, lyder det i kommentaren.

Samtidig fortæller han, at virksomhederne oplever et massivt omkostningspres, mens forretningsudsigterne er "voldsomt slørede".

- Det giver en rigtig dårlig cocktail, som er med til at sende konkurserne op.

Detailhandlen er også en af de brancher, der er mere ramt af konkurser. (Arkivbillede) (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Tal lå i overkanten

Selvom antallet af konkurser faldt en anelse i forhold til oktober, så peger Las Olsen, der er cheføkonom i Danske Bank, også på, at tallet er i overkanten end en normal måned.

Han peger også på eftervirkninger fra corona, fordi hjælpestøtteordningerne er udløbet.

Det er særligt i byggebranchen, der er ramt af konkurser. Men også brancherne erhvervsservice, detailhandel og restauranter er hårdt ramt, viser tallene.

Byggeri og restauranter ligger i øjeblikket cirka 110 procent højere end niveauet i 2019, mens detailhandel, transport og erhvervsservice ligger cirka 50 procent højere. Eneste undtagelse er kategorien industri, der ligger på samme niveau som i 2019.

Den seneste tid har budt på højere priser og renter for forbrugerne, hvilket forventes at dæmpe forbruget. Men ifølge Las Olsen er det stadig for tidligt at lede efter effekterne af den svagere efterspørgsel.

- De ting kommer oveni, og det betyder, at der formentlig er yderligere stigninger i antallet af konkurser på vej over de kommende år, lyder det i hans kommentar.