Forvaltningsekspert om Atea-dom: Klart signal i meget grov sag

Landsretten har slået fast, at gaver mellem offentligt og privat ansatte er strengt forbudt, siger Sten Bønsing.

Atea blev som juridisk person dømt i sagen i byretten i Glostrup for et år siden og valgte at betale en bøde på 10 millioner kroner. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Østre Landsret har med fængselsstraffe til fem tidligere chefer hos it-leverandøren Atea og Region Sjælland sendt et klar signal om, at bestikkelse bliver straffet hårdt.

Sådan lyder vurderingen fra Sten Bønsing, der er professor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet, efter dommen i den såkaldte hovedsag i Atea-sagskomplekset.

Tre af de dømte fik skærpet deres straffe i forhold til dommen i byretten i Glostrup sidste år, mens to andre fik mildere domme i landsretten.

- Det er en meget høj straf, der bliver idømt. Der er tale om en skærpelse af byrettens dom. Og til det skal også siges, at det er, fordi det er en meget grov sag. Så derfor er det berettiget, at der sker en betydelig domfældelse.

En af de groveste sager nogensinde

Sagen er blevet kaldt for danmarkshistoriens største bestikkelsessag og omfatter gaver og begunstigelser fra Atea til medarbejdere i Region Sjælland mellem 2012 og 2015.

I den periode købte regionen udstyr for næsten 700 millioner kroner fra Atea, der er en af de største it-leverandører til det offentlige Danmark.

1,5 procent af pengene fra leverancer af it-udstyr blev overført til en konto, som finansierede en række rejser og dyre middage for de ledende medarbejdere i regionen.

- Det her er en af de groveste sager, vi har set nogensinde, når det handler om bestikkelse, siger Sten Bønsing.

Sten Bønsing, professor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet, siger, at landsretten har slået det helt fast, at gavegiveri, sådan som det er normalt i den private sektor, er forbudt i det offentlige.

Landsret tænder advarselslampe

Han mener, at dommen først og fremmest tydeliggør for offentligt ansatte, at de under ingen omstændigheder må modtage gaver og begunstigelser fra private virksomheder.

- Samtidig sender landsretten et signal om, at der vil blive slået hårdt ned, hvis man overtræder reglerne.

Omvendt er der også tale om en advarsel til erhvervslivet om, at der gælder særlige regler, når der er tale om samarbejde med det offentlige.

- Det er normal adfærd i den private sektor, at man giver gaver og inviterer hinanden til arrangementer, men det er absolut 'nogo', når vi har med det offentlige at gøre. Det er blevet slået fast i dag.

Forsvareren for tidligere it-driftschef i Region Sjælland, Rene Clausen, der fik skærpet sin straf til to års fængsel, siger til DR Nyheder, at han sammen med sin klient nu vil overveje at ansøge om at indbringe sagen for Højesteret.

Facebook
Twitter