De mørke skyer har trukket sig sammen over Rødovre, da DR møder Flemming Kragerup ved indgangen til Proventilations lokaler i den københavnske forstadskommune.
Men det er ikke kun uden for døren, at vejret viser sig fra sin mørke januarside.
Også inden for murene er der mørke skyer i horisonten.
Sådan formuleres i hvert fald bekymringen fra Flemming Kragerup, der er direktør og partner i Proventilation.
Ventilationsfirmaet er landet i en alvorlig konflikt med staten, efter firmaet har forladt det skandaleombruste Niels Bohr-byggeri i centrum af København.
I august stoppede Vejdirektoratet betalingerne til Proventilation. Derfor valgte Proventilation i oktober at forlade byggepladsen.
- De påstår, at vi er skyld i en forsinkelse. Vi efterspørger selvfølgelig dokumentation for sådan en påstand, og det har vi til dato ikke fået, og nu er vi nødt til at gå rettens vej, siger Flemming Kragerup, der lige før jul afleverede et klageskrift, der kræver 50 millioner kroner fra Vejdirektoratet.
Et problemfyldt byggeri
Vejdirektoratet overtog ansvaret for Niels Bohr-Bygningen i 2018, efter den tidligere minister, Ole Birk Olesen (LA), flyttede ansvaret væk fra statens ejendomsselskab, Bygningsstyrelsen, og over til Vejdirektoratet.
Det skete efter flere år med fejl og dårlig styring på byggepladsen.
Men Vejdirektoratet overtog også en konflikt med den tidligere ventilations og vvs-entreprenør på byggeriet, Inabensa, som blev fyret i 2017.
- Det var jo et problemfyldt byggeri, da vi overtog det blandt andet på grund af den tidligere ventilationsentreprenør. Og vi har så forsøgt at køre videre i de spor, som var sat i gang af Bygningsstyrelsen, siger Erik Stoklund Larsen.
Proventilation blev hyret ind til at færdiggøre Inabensas arbejde.
Fra 30 til 450 millioner kroner
Kontrakten med Bygningsstyrelsen lød på 30 millioner kroner. For at undgå en langvarig udbudsrunde aftalte parterne, at Proventilation skulle arbejde efter timesatser.
Men en gennemgang af Inabensas arbejde viste fejl på ventilationskanalerne. Derfor besluttede ledelsen af byggeriet, at kilometervis af ventilationskanaler skulle pilles ned. Og det skulle Proventilation sørge for.
Dén beslutning medførte, at antallet af regninger fra Proventilation til staten røg i vejret. Proventilation støvsugede dele af Nordeuropa for montører, og på et tidspunkt havde firmaet 200 mand beskæftiget på Niels Bohr-Bygningen.
De efterfølgende år blev statens betalinger til Proventilation mangedoblet til 400 millioner kroner, indtil Vejdirektoratet i august satte bremsen i. Nu påstår Proventilation, at staten skylder firmaet 50 millioner kroner.
Det afviser Vejdirektoratet.
- Vi mener ikke, vi skylder 50 millioner kroner overhovedet. Vi mener tværtimod, at han skylder os nogle penge, siger Erik Stoklund Larsen.
Ifølge Erik Stoklund Larsen afleverede Proventilation arbejdet i store klumper, hvilket betød, at andre entreprenører ikke kunne følge med.
Men forsinkelserne på byggeriet ligger et andet sted, mener Flemming Kragerup.
- Proventilation var ikke i forsinkelse. Forsinkelserne i byggeriet skyldes derimod en række andre forhold, blandt andet ændringer i projektet, fejlbehæftet projektmateriale, dårlig tidsstyring og dårlig byggeledelse, siger Flemming Kragerup.
Tag-selv bord?
I sidste ende er det skatteborgerne, der skal punge ud, når en offentlig kontrakt stiger fra 30 til 450 millioner kroner.
Flemming Kragerup er selv overrasket over, at det lille firma i Rødovre har sendt regninger for næsten en halv milliard kroner til staten.
- Jeg tvivlede fra starten på, at vi kunne lave det for 30 millioner kroner. Men de niveauer, vi er landet på i dag, havde jeg slet ikke forestillinger om på det tidspunkt. Det er da helt vildt, siger Flemming Kragerup.
For Proventilation har opgaven på Niels Bohr-Bygningen også været en god forretning. Alene fra 2017 til 2018 steg overskuddet i forretningen med over 170 procent.
Har Niels Bohr-Bygningen været et tag-selv-bord for Proventilation?
- Et tag-selv-bord har det bestemt ikke været. Det har været udfordrende byggeri på mange måder. Der er mange ting, som er lavet om, og vi har jo aftalt med bygherren, at vi hver eneste måned sendte vores timesedler frem, og det er blevet godkendt hver evig eneste måned. Det har været en rejse fyldt med bump på vejen, siger Flemming Kragerup.
Hvis ansvar er det, at det kan gå fra 30 til 450 millioner kroner? Har Proventilation ikke også et ansvar?
- Ingen kunne have forudset, at det ville ende her. Tingene har udviklet sig undervejs i projektet. Der er kommet nogle ændringer undervejs i projektet, hvor vi er blevet bedt om at lave nye ting hele tiden, og så står vi altså pludselig, hvor vi står i dag.
Du kan læse mere om byggeskandalen her.