Fra Aleppo til Ryslinge: Amira vil være elektroingeniør i Danmark

Amira Kadib Alban har en baggrund som ingeniør i et syrisk ministerium. Nu kæmper hun med at finde et arbejde i Danmark.

- Jeg kan ikke leve uden at arbejde og vil ikke leve af ydelser fra staten. I mit land arbejdede jeg meget, og nu kan jeg ikke finde noget arbejde, siger Amira Kadib Alban under et virksomhedsbesøg hos Grundfos.

Da den syriske borgerkrig rykkede ind i Aleppo, mistede Amira Kadib Alban både sit hus og sit arbejde.

Efter 23 år som ingeniør i det syriske Sundhedsministeriet tog 49-årige Amira Kadib Alban den såkaldte Balkanrute op gennem Europa på flugt fra borgerkrigen.

Ruten gik gennem Tyrkiet, Grækenland, Makedonien, Serbien, Østrig og Tyskland til endestationen i Danmark, hvor hun nu er bosat i Ryslinge på Midtfyn.

- Syrien er i krig. Specielt min by, Aleppo, er alt ødelagt, siger Amira Kadib Alban på sit begynderdansk. Hun må iblande engelske ord for at få forståelsen frem.

- Mit hus er ødelagt. Alle gader er ødelagte. Der er ikke et liv i Aleppo, konstaterer hun.

Håber at få job

Amira Kadib Alban er en syrisk flygtning med uddannelse og karriere i bagagen.

Allerede inden, hun var færdiguddannet i 1994, arbejdede hun som ingeniør for regeringen. Det gjorde hun, ind til hun flygtede i 2015.

- Først skal jeg lære at tale dansk. Så håber jeg, at jeg kommer til at arbejde som elektroingeniør. Det har været mit arbejde hele mit liv, siger Amira Kadib Alban.

Hun skriver selv i det cv, der er sendt ud til ingeniørvirksomheder i Faaborg-Midtfyn Kommune.

- Jeg stræber efter at arbejde som elektroingeniør i Danmark. Det er mit store ønske for fremtiden, men jeg ved, at det kræver en masse hårdt arbejde og held. Derfor er jeg også indstillet på, at min drøm ikke bliver opfyldt lige nu og her, hvorfor jeg står til rådighed for enhver virksomhed, som tør at give mig chancen for at bevise mit værd og muligheden for at bidrage.

På virksomhedsbesøg

DR Nyheder er med, da Amira er på virksomhedsbesøg hos den store, danske pumpeproducent Grundfos i Bjerringbro.

Her får hun en rundvisning af Kim Nøhr Skibsted, der er kommunikationsdirektør.

Hvor arbejdede du før, spørger han?

- I Aleppo.

Var det statsligt eller privat?

- Jeg arbejdede for Sundhedsministeriet. Vi køber ind til hospitaler eller klinikker og studerer, hvad de har brug for, siger Amira Kadib Alban.

- Jeg håber, at jeg kan komme i praktik. I mit land er det anderledes, men jeg kan lære, siger hun.

Grundfos har stor erfaring med at have flygtninge i virksomhedspraktik, og Kim Nøhr Skibsted kan ikke afvise, at Amira Kadib Alban også kan få et praktikophold.

- Vi er helt sikkert åbne. Det vigtigste er at afklare kompetenceforholdet. Passer uddannelsen fra Syrien til det niveau, vi ønsker fra Danmark. Vi kigger på, hvor hun passer bedst ind i forretningen, og så kan det godt være, at det er et andet niveau, end det Amira kom fra i hjemlandet, siger Kim Nøhr Skibsted.

Amira i Aleppo - inden borgerkrigen brød ud.

- Det er alfa og omega for at de her mennesker, at vi får dem afklaret, så vi kan få bygget nye kompetencer op, men også så de bliver integreret ordentligt i det danske samfund, i stedet for at vi tror noget om deres kompetencer og forventninger, så er det afgørende, at vi får det afklaret.

Amira Kadib Alban håber, at Syrien bliver fredelig nok, til at hun kan vende hjem. Men ind til det tidspunkt er hun optaget af at finde et job i Danmark. Hun vil ikke være på sociale ydelser, fortæller hun:

- Jeg kan ikke leve uden at arbejde og vil ikke leve af ydelser fra staten. I mit land arbejdede jeg meget, og nu kan jeg ikke finde noget arbejde.

Se Amira fortælle om sine drømme i videoen ovenover.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk