Fra klimasynder til klimaduks: Dansk fabrik knækker CO2-kurven

Grønne puljemidler har skabt rekordreduktion af CO2-udledning hos papirfabrikken Skjern Paper.

Den CO2-tunge gas er skiftet ud med overskudsflis, når man fyrer op under kedlerne, hos papirfabrikken Skjern Paper. (Foto: Rene Kurtik © (c) DR)

Selvom de store maskiner kører på højtryk hos papirfabrikken Skjern Paper i Vestjylland, er der ingen sort samvittighed at spore hos virksomhedens administrerende direktør, Jørgen Thomsen. Det er der en særlig grund til:

- Vi har faktisk reduceret vores CO2-udledning med 95 procent på fem år. Det er vi meget stolte af, fortæller han.

Den store CO2-besparelse skal findes i deres nyeste investering – en flis-kedel. En investering, der kunne lade sig gøre, fordi virksomheden fik penge til projektet fra Energistyrelsens pulje, som skulle få fabrikker som den i Skjern til at skifte fra sort energi til vedvarende energi.

Så nu fyrer de med overskudstræ i stedet for den CO2-tunge gas, der før holdt dampen oppe på de mange maskiner.

Men det er langt fra alle industrivirksomheder i Danmark, der kan bryste sig med samme udvikling.

De 95 største CO2-udledere i den danske industri er alle omfattet af EU's regler om CO2 kvoter. Samlet set har de virksomheder skruet op for deres CO2-udledninger med 17 procent i løbet af de seneste fem år. Det viser de nyeste data fra EU-Kommissionen.

På trods af den gode udvikling er Skjern Paper stadig en af de 95 industrivirksomheder i Danmark, der udleder allerflest drivhusgasser.

Puljer eller pisk?

Men det går den rigtige vej – og den vej er resten af produktionsdanmark nødt til at følge, hvis regeringen skal nå i mål med deres ambition om at nedbringe udledningen af CO2 med 70 procent inden 2030, siger miljøøkonomisk vismand, Lars Gårn Hansen.

- Udviklingen er i modstrid med de ambitiøse klimamål, der er sat for Danmark. Problemet er, at industrien ikke har de incitamenter, der skal til, for at reducere udledningerne af CO2, siger han.

Industriens egen brancheorganisation Dansk Industri er bevidst om nødvendigheden i at sætte skub i den grønne omstilling og har derfor tilsluttet sig regeringens klimamål og fremlagt deres egen 2030-plan for at nå det.

Her foreslår de, at regeringen årligt afsætter en halv milliard af i en pulje, hvor industrivirksomhederne kan hente økonomisk støtte til grønne investeringer.

Brancheorganisationen Dansk Industri har tilsluttet sig regeringens mål om at reducere udledningen af CO2 i Danmark med 70 procent inden 2030. (Foto: Rene Kurtik © (c) DR)

- Hvis man vil have et hurtigt klimabidrag fra industrien, så bliver man nødt til at give en hjælpende hånd til industrien, så vi kan nå tættest muligt på 70 procent CO2-reduktion, siger Troels Ranis, branchedirektør i Dansk Industri.

Den løsning er for dyr og giver ikke nødvendigvis de rette løsninger til de rette virksomheder, mener miljøøkonomisk vismand, Lars Gårn Hansen.

- Med statsstøttede puljer er det politikere og embedsfolk, der bestemmer hvilke teknologier, der skal bruges og hvor meget. Hvis man i stedet sætter en ekstra afgiftCO2, er det markedet, der styrer. Og så er det de teknologier, der kan konkurrere og er billigst, som bliver brugt.

Er det ikke unfair overfor danske virksomheder at indføre en særlig dansk CO2-afgift?

- Det kan man godt sige, det er, fordi det ændrer konkurrencevilkårene. Men når det er en dansk politisk prioritering, at man vil gå foran resten af EU, så er det en af omkostningerne, når man vil omstille dansk produktion hurtigere end resten af EU, siger Lars Gårn Hansen.

De økonomiske vismænd vil lægge en CO2-afgift på hele den danske industri, så det enkelte firma bliver presset til at vælge den billigste og bedste løsning til netop deres virksomhed. (Foto: Rene Kurtik © (c) DR)

Den betragtning er ikke korrekt, mener Troels Ranis, der er branchedirektør i Dansk Industri. De mener ikke, man kan løse klimaudfordringen med tunge afgifter.

- Det er ligesom en vandseng. Hvis man smækker afgifter på her i Danmark, så hopper problemet bare op andre steder i EU eller internationalt. Vi kommer til at flytte udledningerne rundt i stedet for at stoppe dem.

Men når de danske ambitioner er højere end EU's, er det så ikke en pris, man må betale?

- Dansk Industri ønsker, at vi kan vækste, samtidig med at vi gennemfører den grønne omstilling. Og det har vi givet et meget konkret svar på i vores 2030-plan, understreger Troels Ranis.

Klimaet er vigtigt, men…

Alle regeringens tre støttepartier, De Radikale, SF og Enhedslisten, sidder netop nu og forhandler en klimalov med klimaminister Dan Jørgensen (S), og dernæst skal de forsøge at blive enige om en klimaplan, hvor begge løsninger vil kunne indgå. Hvor man lander henne, er endnu uvist.

- Vi vil gerne tættere på 100 procent, men det er rigtig svært. Men 95 procent... Det er også helt okay, siger Jørgen Thomsen, der er administrerende direktør hos papirfabrikken Skjern Paper. (Foto: Rene Kurtik © (c) DR)

Men hos Skjern Paper er man ikke sikker på, man havde lavet den samme investering i grøn energi, hvis ikke det havde været for statsstøtten, fortæller Jørgen Thomsen, administrerende direktør hos Skjern Paper.

- Det var et vigtigt element. Jeg kan have min tvivl, om vi havde lavet en investering af den størrelse uden puljemidlerne.

Men har I ikke selv et ansvar for at nedbringe jeres CO2-udledning?

- Vi har selv et ansvar. Vi vil gøre meget for at mindske vores aftryk på omverdenen. Men der er hele tiden et regnestykke, der skal gå op, og det er vigtigt for os, at fabrikken også eksisterer om ti år, siger han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk