Fra nytår må ejendomsmæglere ikke rådgive boligkøbere

Ejendomsmæglere må fra årsskiftet ikke længere komme med alternative forslag til boliglån.

I salgsopstillingen for en bolig har ejendomsmægleren hidtil haft mulighed for at liste flere finansieringsmuligheder op, men det skal være slut nu. (Foto: DR Magasinet Penge © DR)

En ejendomsmægler er sælgers mand og skal derfor ikke rådgive boligkøbere.

Derfor træder nye regler i kraft fra årsskiftet, der blandt andet forbyder ejendomsmæglere at komme med lånetilbud til boligkøbere.

Fremover må ejendomsmæglerne kun komme med et standardforslag, og så må boligkøber selv regne på andre forslag eller søge råd i banken eller hos en rådgiver.

Dårlige til at lede efter lån

Ændringen risikerer dog at gøre boligkøbet dyrere, fordi køberne generelt er rigtig dårlige til at lede efter de billigst mulige lån, lyder det fra flere sider.

- Vi mener, at det ville have været i forbrugernes interesse, at man fik nogle alternative forslag til finansiering, da de fleste forbrugere ikke undersøger markedet, siger Lars Pram, direktør i Forbrugerrådet Tænk.

Han mener, at det vil det være godt konkurrencen og forbrugerne, hvis man også fik alternative lånetilbud fra ejendomsmægleren.

Skal holde øje i lånejunglen

De nye regler vækker heller ikke begejstring hos Parcelhusejernes Landsforening. Formand Allan Malskær peger på, at købere nu skal holde godt øje i lånejunglen.

Forbrugerrådet Tænk og Parcelhusejernes Landsforening anbefaler derfor kommende boligkøbere at orientere sig bredt, når man skal finansiere sit boligkøb.

De nye regler kommer som led i en ny ejendomsmæglerlov, der skal skabe større gennemsigtighed ved bolighandler og give et mere præcist billede af, hvad et hus eller en lejlighed reelt koster.

Derfor bliver der blandt andet skåret en del på de informationer, man normalt ser i en salgsopstilling.

/ritzau/

Facebook
Twitter