Det står skidt til med den schweiziske storbank Credit Suisse.
Onsdag oplevede banken et heftigt fald i dens aktier, som på et tidspunkt nåede et dyk på næsten 25 procent – banken mistede altså en fjerdedel af dens værdi i løbet af én dag.
Sent om aftenen smed den schweiziske nationalbank så en redningskrans ud til den kriseramte bank, der nu har fået mulighed for at låne 380 milliarder kroner til at komme oven vande igen.
Men hvordan kan det gå så galt for bankgiganten, som har været en af de største spillere på investeringsmarkedet i mange år?
For at få svaret skal vi skrue tiden tilbage til 2008, hvor krakket af banken Lehman Brothers udløste finanskrisen, der trak gulvtæppet væk under banksektoren verden over.
- Credit Suisse var op til finanskrisen en af de absolut store og i den helt tunge vægtklasse inden for investeringsbankerne verden over, fortæller Per Hansen, der er investeringsøkonom hos Nordnet.
Faldet med mere end 95 procent siden 2008
Men Credit Suisses storhedstid er ved at være forbi, hvis tingene fortsætter, som de gør nu, vurderer økonomen.
For hvis du synes, at det var et dramatisk fald, som Credit Suisse oplevede på aktiemarkedet i går, er det intet i sammenligning med det aktiefald, som banken har gennemgået de seneste 15 år.
Siden finanskrisen i 2008 og til onsdag i sidste uge er aktiekursen faldet fra 80 schweizerfranc til 2,5 schweizerfranc. Et fald, der svarer til 95 procent af aktiens værdi.
Og her tæller vi altså ikke kursfaldet med fra i går.
- Hvis man zoomer lidt ud og kigger på 2008 og frem til i sidste uge, kan man se en aktiekurs, der er en skygge af sig selv, siger Per Hansen.
Finanskrisen ændrede omend ikke alt, men så det meste for Credit Suisse, der har hovedsæde i Zürich og er den næststørste bank i Schweiz.
Dertil har virksomheden også fået et tvivlsomt ry efter flere skandalesager, som blandt andet har omfattet en dom, fordi banken har tilladt narkohandlere at hvidvaske penge i Bulgarien.
Desuden har banken også været viklet ind i en korruptionssag i Mozambique og er senere blevet anklaget for at stå bag et massivt læk af data om bankens klienter til medierne.
Værst af alt har banken dog aldrig kunnet finde sit fodfæste igen på finansmarkedet, efter banker i hele verden kollapsede på en perlerække i 2008 og 2009.
Det skete, efter bankerne mistede en stor del af deres indtægt, fordi de for eksempel havde givet for store boliglån til kunder, hvis hus faldt alt for meget i værdi, og kunderne kunne derved ikke betale deres boliglån tilbage.
'Kom sig aldrig over chokket fra finanskrisen'
Selvom Credit Suisse er en investeringsbank, der har til opgave at rejse kapital for virksomheder, og ikke en almindelig indlån-udlånsbank, spredte den finansielle krise sig til hele banksektoren, der gik i knæ.
- Det er en bank, der aldrig er kommet sig over det chok, som finanskrisen i 2008 var, siger Per Hansen.
Credit Suisses største udfordring er, at for hver gang, banken forsøger at ændre sig at tilpasse sig det økonomiske marked, så ændrer virkeligheden sig endnu mere, fortæller økonomen.
Dertil er omkostningerne ved at være kunde i Credit Suisse tårnhøje. En omkostning, som ikke huer bankens aktionærer.
- Det har i lang tid været bedre at være medarbejder i Credit Suisse end at være medejer. Men det har også gjort, at ejerne ikke har været særligt glade, og det er netop derfor, at kursen er faldet med 95 procent siden finanskrisen, forklarer Per Hansen.
Med andre ord. Tilliden til banken er væk.
Hvilket også er fællesnævneren ved den netop store, kollapsede bank i USA, Silicon Valley Bank. Her mistede kunderne tilliden til banken, hvor kunderne på én gang krævede at få deres penge udbetalt, hvilket resulterede i et såkaldt "bank run".
- Vi får formentligt ikke et bank run i forhold til Credit Suisse, fordi det er en investeringsbank og ikke en indlån- udlånsbank.
- Men fællesnævneren er tillid, og hvis tilliden ikke er der, kan man ikke få ny kapital. Hvis banken ikke kan få ny kapital, så kan den ikke drive virksomheden videre. Det er skrækscenariet, forklarer Per Hansen.
'Svært at forestille sig en strålende fremtid for Credit Suisse'
Efter kapitalindsprøjtningen i form af milliardlånet fra nationalbanken, har Credit Suisse nu til opgave at overbevise investorerne, om at banken kan vende udviklingen og gå en lysere fremtid i møde.
- Hvis banken ikke kan forrente den kapital, som låntager og aktionærer stiller til rådighed, så har Credit Suisse ingen fremtid.
Faktisk mener Per Hansen, at den schweiziske bank har ringe fremtidsudsigter.
- Hvis man kigger på udviklingen fra 2008 og frem til i sidste uge, så er det meget svært at forestille sig, at Credit Suisse har en strålende fremtid foran sig.
Derfor mener han heller ikke, at fremtiden for Credit Suisse, som en stor, global investeringsbank ser god ud.
Faktisk tror han, at Credit Suisses overlevelse på længere sigt er usandsynlig.
- Jeg tror, at man nu forsøger stille og roligt at afvikle Credit Suisse over nogle år. Man prøver at undgå, at Credit Suisse bliver en systemisk risikofaktor for hele det finansielle system og den globale økonomi.
For bliver et krak af Credit Suisse en realitet, bliver det også et problem for resten af den finansielle verden.
- Hvis Credit Suisse kollapser, får det konsekvenser, som de fleste vil få kuldegysninger over, siger Per Hansen.
Per Hansen understreger også, at som situationen ser ud nu, skal den almindelige dansker ikke være bekymret over de penge, der står i ens eget pengeinstitut.
Du kan høre mere om den seneste uges bankkrak og frygten for en ny finanskrise i tirsdagens udgave af Deadline: