Frank Jensen: Umuligt for os at bygge nok billige boliger

Forældrekøb gør det umuligt for kommunerne at bygge nok billige boliger, siger Københavns overborgmester Frank Jensen. Priserne i visse områder bliver simpelthen for høje.

Et urealistisk loft for prisen på en almen bolig gør det umuligt for Københavns Kommune at bygge nok billige boliger, siger overborgmester Frank Jensen. Han kræver planloven lavet om. (Foto: DR © DR)

Forældre køber i stigende grad lejligheder til deres børn. De sidste to år er salget er antallet af forældrekøb steget med 38 procent, viser tal fra ejendomsmæglerkæden Home.

Det presser priserne op og gør det svært for mange at få en lejlighed i byen.

Og selv om store byer som Århus og København gerne vil have billige lejeboliger, så er det ikke muligt at sikre, at der bliver bygget nye almene boliger i alle nye boligkvarterer, siger Københavns overborgmester Frank Jensen.

- Vi bygger på livet løs, og har siden 2011 sat penge af til 4.570 almene boliger og studieboliger. Men som reglerne er i dag, er det ikke muligt at realisere vores egen målsætning om, at der skal være mindst 20 procent almene boliger i alle kvarterer i København.

Det betyder, at byen bliver skævvredet, så der er visse kvarterer, der ikke får flere almene boliger, mens andre næsten kun får flere.

- Der hvor vi kan bygge almene boliger nu, er der, hvor vi har mange almene boliger i forvejen. Det er der priserne ikke er så høje på jorden. Det gør, at vi får et bybillede, vi helst vil undgå: Vi samler mennesker i ét kvarter, der ser ens ud, siger Frank Jensen.

Nye bydele bliver for velhavere

Regeringen har sat et prisloft for, hvor meget det må koste at bygge en almen bolig på 22.000 kr. per kvm, inklusiv byggegrunden. Men bl.a. fordi så mange forældre køber ejerlejligheder og priserne ryger i luften, er loftet blevet en forhindring for kommunerne i at bygge billigt nok.

Det er bl.a. tilfældet i Københavns nyeste bydel, Nordhavn. Her er målet, ligesom i resten af byen, at bygge 20 procent nye almene boliger. Et mål, som Københavns Kommune ikke kan overholde.

- Vi er kun oppe på 7-8 procent almene boliger, og det er slet ikke nok. Vi kan se, at priserne i Nordhavn allerede er så højt oppe, at de almene boligselskaber ikke kan bygge boliger som holdes indenfor rammebeløbet, som folketinget har vedtaget. Så er det ikke muligt at bygge almene boliger.

Derfor vil Frank Jensen have ændret loven, så man lemper kravet om byggepriser på almene boliger. Samtidig vil han gøre det muligt for kommunerne at sælge grunde midt i de attrative kvarterer under pris til de almennyttige boligselskaber.

- Målet for mig er, at Folketinget laver en ændring af planloven, så vi kan realisere, at 20 procent af vores boliger skal være billigboliger, som er til at betale for en almindelig kontorfunktionær, lønmodtager eller studerende, så de ikke jages ud af byen, siger han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk