Fremmede stater hacker sig ind i Danmarks største virksomheder

Flere spektakulære hackerangreb har de seneste år ramt dansk erhvervsliv, og også danske ministerier er under angreb. Bag står især hackere, der arbejder for den kinesiske stat, vurderer en række kilder.

En række af Danmarks største virksomheder og mest centrale myndigheder har de seneste år været udsat for målrettede, spektakulære hackerangreb udført af fremmede stater.

Blandt andet har enzymvirksomheden Novozymes, Søfartsstyrelsen og Erhvervs- og Vækstministeriet været udsat for succesfulde angreb.

- Jeg har personligt kendskab til mindst fire store virksomheder, der er blevet angrebet og har mistet intellektuel ejendomsret til potentielt milliarder af kroner, siger Rasmus Theede, koncernsikkerhedschef i KMD, der står for en lang række offentlige og private virksomheders it-drift.

Industrispionerne går målrettet efter de danske virksomheders forretningshemmeligheder, hvilket koster omsætning og arbejdspladser.

- Den største trussel inden for industrispionage kommer fra fremmede stater og statssponsorerede grupper. Det er ikke blot en trussel mod den enkelte virksomhed, men også mod os som samfund, siger Thomas Lund-Sørensen, chef for Center for Cybersikkerhed under Forsvarets Efterretningstjeneste.

Novozymes ramt af angrebI april 2012 opdagede den store, danske enzynproducent Novozymes et igangværende, aktivt angreb, hvor hackere, der formodedes at arbejde for en fremmed stat, havde tiltrængt sig adgang til virksomhedens it-systemer, som de var i færd med at lænse for oplysninger.

Hackerne bevægede sig rundt i Novozymes systemer i to måneder, før virksomheden fik så meget styr på angrebet, at man turde lukke ned for systemerne.

- Der kommer flere angreb, og de er helt sikkert blevet mere avancerede, siger Anders Brøns Petersen, IT-direktør i Novozymes.

Pilen peger mod Kina

I 2012 blev også Erhvervs- og Vækstministeriet og Søfartsstyrelsen ramt af et målrettet og avanceret angreb fra hackere, der ifølge hidtil hemmeligholdte rapporter var "statssponsorerede". Det vil sige betalt af eller direkte ansat af en fremmede stat.

Forsvarets Efterretningstjeneste ønsker ikke at oplyse, præcis hvilke fremmede stater der står bag cyberspionagen mod de danske virksomheder og myndigheder, men en lang kilder siger til DR Nyheder, at pilen særligt peger på Kina.

- Vi er ved at være nået dertil, hvor det er en halvoffentlig hemmelighed, at f.eks. Kina udfører statsfinansieret spionage, siger Rasmus Theede, koncernsikkerhedschef i KMD.

- Vil indhente vesten

Det amerikanske IT-sikkerhedsfirma Mandiant udgav sidste år en rapport, hvor 141 angreb mod vestlige virksomheder spores tilbage til en særlig enhed af det kinesiske militær, der hedder Unit 61398 og har base i Shanghai.

- Vi har identificeret omkring 30 grupper, der hacker med udgangspunkt i Kina. 10 til 12 af disse har tilknytning til den kinesiske stat, siger Mandiants grundlægger, Kevin Mandia, til DR Nyheder.

Ifølge kilderne bruger Kina de stjålne industrioplysninger i sit forsøg på at indhente de vestlige samfund teknologisk og økonomisk.

Ambassade afviser

DR Nyheder har været i kontakt med den kinesiske ambassade i København, der afviser anklagerne.

"Kina er selv offer for cyberangreb" og "det er meget svært at bevise, hvem der står bag disse angreb", skriver Fu Wenyan, chef for ambassadens politiske afdeling, i en mail.Har din virksomhed eller den virksomhed, du arbejder i, været udsat for cyberspionage, vil vi meget gerne høre fra dig. Skriv til nfas@dr.dk

Se mere om sagen i indslaget fra 21Søndag øverst i artiklen.