Frifindelse eller fængsel? Fem mænd får dom i Atea-ankesag i dag

Ledende medarbejdere med fortid hos it-gigant og Region Sjælland vil have deres navne renset.

Her til formiddag falder der dom i den såkaldte hovedsag i Atea-sagskomplekset. Tidligere er også en lang række offentligt ansatte blevet dømt for at have modtaget gaver eller rabat på forbruger-elektronik fra it-leverandøren. (Foto: NIELS AHLMANN OLESEN © Scanpix)

Østre Landsret afgør her til formiddag den årelange hovedsag mod en række tidligere ansatte hos Atea og Region Sjælland i det, der er blevet kaldt danmarkshistoriens største bestikkelsessag.

De fem mænd - tre med en fortid hos it-leverandøren og to med en fortid hos regionen - blev sidste år i byretten i Glostrup idømt straffe på mellem 40 dages betinget og halvandet års ubetinget fængsel i sagen.

Her var syv personer på anklagebænken, foruden it-leverandøren Atea som juridisk person. En valgte at acceptere sin dom, mens Atea indvilligede i at betale en bøde på 10 millioner kroner.

Alle tiltalte i sagen nægtede sig skyldig i anklagerne, der gik på bestikkelse og underslæb i form af luksusrejser til udlandet og middage på nogle af Københavns fineste restauranter.

Efter otte måneder og 39 retsmøder faldt der dom 27. juni i fjor, hvor samtlige blev kendt skyldige i sagen.

Formel 1-rejse og gourmetmiddage

Sagen begyndte i 2014, da Ateas nytiltrådte direktør blev gjort opmærksom på den særlige konto "2840" i selskabet.

Hertil skulle der overføres 1,5 procent af pengene fra leverancer af it-produkter, som Region Sjælland fik leveret af Atea.

Kontoen blev samtidig brugt til at betale for en række luksusrejser og middage med flere af Ateas tidligere topfolk og blandt andre Region Sjællands tidligere it-direktør og it-chef.

Der var tale om middage på nogle af Danmarks dyreste restauranter og luksuriøse rejser til steder som Las Vegas og Dubai for flere hundrede tusinde kroner.

Forsvarerne har under sagen hævdet, at der ikke kan være tale om bestikkelse, da der ikke har været tale om pengebeløb parterne imellem.

It-driftschef fik halvandet års fængsel

I byretten i Glostrup blev den hårdeste dom afsagt mod den tidligere it-driftschef i Region Sjælland, der blev idømt et år og seks måneders ubetinget fængsel med krav om konfiskering af 385.000 kroner.

En tidligere salgschef i Atea Danmark fik i samme ombæring en dom på 12 måneders ubetinget fængsel med krav om konfiskering af 217.000 kroner.

Resten af dommene fra 40 dage til et års fængsel blev gjort helt eller delvis betingede og med krav om samfundstjeneste og konfiskering af beløb fra 19.000 til 128.000 kroner.

Den ottende på anklagebænken var som nævnt Atea, der en af de største leverandører af it-løsninger til det offentlige Danmark.

I efteråret vurderede Kammeradvokaten, at sagen ikke gav belæg for, at staten kunne ophæve de kontrakter, som var indgået med Atea.

Facebook
Twitter