Frisør og grønthandler i Malmø om digitale kasseapparater: Danmark bør kopiere os

De svenske skattemyndigheder har i årevis forhindret moms- og skattesvindel for milliarder.

Frisør Naser Al-lami mener, at det svenske system med digitale kasseapparater er effektivt til at fange moms- og skattesnyd. (© DR Nyheder)

Når frisør Naser Al-lami lægger saksen eller skægtrimmeren fra sig og åbner kasseapparatet, bliver hans salg registreret på en harddisk, som de svenske skattemyndigheder kan kontrollere.

Siden 2010 har de svenske butiksdrivende nemlig været pålagt at lagre alle indtastninger på kasseapparatet digitalt, så Skatteverket (de svenske skattemyndigheder, red.) kan sikre sig, at der ikke bliver snydt med skat og moms.

- Det virker til at fungere rigtig godt. Hvis man snyder, så bliver man fanget. Så jeg synes helt sikkert, at danskerne bør gøre som her i Sverige, siger han til DR Nyheder, der har taget turen til Malmø for høre om de svenske erfaringer med digitale kasseapparater.

(© DR Nyheder)

Her anslår de svenske skattemyndigheder, at løsningen, som blev indført i 2010, hvert år sender ekstra tre milliarder svenske kroner ekstra i statskassen, fordi det er blevet sværere for de butiksdrivende at snyde.

En lignende løsning er på vej i Danmark. Men her kunne Folketingets partier kun blive enige om at pålægge butikkerne at investere i digitale kasseapparater fra 2025 - begrænset til de brancher, hvor snyderiet er allermest udbredt.

Naser Al-lami forstår ikke, hvorfor Danmark halter efter Sverige.

- Alle skal betale skat. Det er det, der betaler mine børns skole og alt muligt andet. Så jeg synes, det ville være fornuftigt, hvis Danmark kopierede os herovre.

Grønthandler: Det virker - men bøderne er for høje

På grønttorvet i Malmö langer Marwan Ibrahim tomater og gulerødder over disken.

- Ja, de er svenske. Sæsonens sidste, fortæller han en kunde.

Ligesom i frisørsalonen bliver Marwan Ibrahims salg registreret på en harddisk.

- Hvis Skatteverket tror, at der er sket en fejl, så kommer de med et hukommelseskort, så de kan aflæse alt, fortæller han.

Harddisken registrerer også hans kasseafstemning ved fyraften. Og hver måned skal han sende en rapport til Skatteverket.

- Hvis man snyder, så bliver man taget, siger han.

(© DR Nyheder)

Det er sket for flere af hans kolleger på grønttorvet, fortæller han og peger.

- Ham, der var lige derovre, han fik en bøde på 87.000 kroner, så han ville ikke arbejde her mere.

Marwan Ibrahim bakker op om de digitale kasseapparater, men han synes, de svenske myndigheder er for hårde ved dem, der snyder.

- Ja, det er farligt, så jeg håber ikke, at det bliver sådan i Danmark, siger han og slår en latter op.

Professor: Man kan sagtens kopiere Sverige

Alt i alt anslår de svenske skattemyndigheder, at de digitale kasseapparater har sendt ekstra 15 milliarder svenske kroner i statskassen siden 2010.

Ifølge professor i digitalisering ved CBS Jonas Hedman er der ikke noget til hinder for, at de danske skattemyndigheder kunne opnå en lignende gevinst.

- Når man tænker på, at Danmark er et af de mest digitaliserede lande i verden, så burde det kunne blive indført i løbet af få år. Man kan bare kopiere den svenske lov og sætte en dato for, hvornår den skal træde i kraft, siger han.

(© DR Nyheder)

Han fortæller, at det i forvejen er let for danske virksomheder med salg til private at snyde med moms og skat, fordi der ikke bliver stillet specifikke krav til kasseapparaterne.

- I de fleste europæiske lande er alle kasseapparater godkendt af skattemyndighederne. Det betyder, at man ikke kan tilbagesøge og fjerne eller ændre på transaktioner, siger Jonas Hedman.

Han forstår ikke, hvorfor regeringen og Folketingets partier har lagt op til, at det kun er udvalgte brancher der - altså i 2025 - skal investere i digitale kasseapparater.

- Der er ingen logik bag den her proces, der trækker i langdrag. Det handler om en sort økonomi, der per definition er kriminel. Det bør alle bidrage til at få stoppet.

Facebook
Twitter