Fritureolie og naturgas er steget i pris – og om lidt bliver din forårsrulle dyrere

Daloon på Fyn er ramt af stigende fødevare- og energipriser, og fabrikschefen frygter, at de ansatte om lidt vil bede om mere i løn.

Daloon benytter naturgas til at dampe grøntsager i deres produktion og masser af el til at fryse de færdige forårsruller ned. Prisstigningerne på energiområdet kan derfor tydeligt aflæses i regnskaberne. (Grafik: Søren Winther Nørbæk, DR Nyheder) (Foto: Søren Winther Nørbæk)

Ikke siden 2012 er forbrugspriserne i Danmark steget så meget, som de gjorde sidste år.

Især nogle typer af varer er stukket helt af. Det gælder blandt andet for varegruppen ”spiselige olier”, som steg med hele 42,2 procent.

Det betyder, at hvis en liter spiseolie kostede 100 kroner i december 2020, kostede den 142,2 kroner i december 2021.

Det er især et problem, hvis man som fabrikschef Jens Kjær lever af at fremstille friturestegte forårsruller.

- Vi har heldigvis haft faste, årlige kontrakter lige præcis på madolien, men den kontrakt, vi skal til at indgå nu her, kommer til at give os hovedpine, det er der ingen tvivl om, siger Jens Kjær, der står for produktionen af forårsruller hos den fynske virksomhed Daloon.

Og det er ikke bare frituren, der får Jens Kjærs lommeregner til at løbe løbsk. Faktisk kan man sige, han har fuld plade på inflationsindekset.

Daloon startede i 1960 da stifteren Sai-Chiu Van lavede forårsruller i sin kælder. Forårsrullerne blev dengang solgt fra en pølsevogn i Tivoli. Senere opnåede Daloon næsten kultstatus blandt andet med 90'er-reklamen ”Daloooon – ligger godt maven”. (Foto: ALLAN LUNDGREN © Scanpix Nordfoto)

Fabrikschefens indkøbspriser på emballage, kød, grøntsager og mel er også steget massivt.

- Generelt har vi oplevet inflation på råvarerne svarende til syv-otte procent, fortæller Jens Kjær.

Derudover bruger forårsrullefabrikken gas til at dampe råvarerne og el til at fryse de færdige ruller ned. Begge energiformer er steget i pris i en størrelsesorden, som får økonomer til at tale om energikrise.

- Faktisk er stigningerne på gas og el min største bekymring, for det er helt ude af proportioner, tilføjer Jens Kjær.

Grafen nedenfor viser den gennemsnitlige prisstigning på tværs af alle produkter og services. Fra december 2020 til december 2021 er alle varer i gennemsnit blevet 3,1 procent dyrere.

Når forårsrullerne bliver dyrere, vil de ansatte have mere i løn

Normalt koster en pakke med seks-otte forårsruller fra Daloon mellem 28 og 38 kroner. Men den pris vil formentligt stige med minimum to kroner den kommende tid.

- Vi er allerede gået ud med prisstigninger på lige omkring syv procent til vores kunder, og de plejer at være meget hurtige til at regulere, så prisstigningen ender hos slutbrugeren, fortæller Jens Kjær, inden han nævner en sidste udfordring:

- Om lidt skal vi have lønforhandlinger, og der plejer vi at ligge på omkring 2-2,5 procent i lønstigning, men vores ansatte vil jo nok bede om en del mere, fordi de også kan mærke, at alting bliver dyrere, siger han og tilføjer:

- Det er jo den famøse skrue uden ende, for hvis vi skal til at betale mere i løn, ender vi måske med at måtte hæve prisen endnu engang.

Cheføkonom: Inflation er drevet af midlertidige faktorer

Cheføkonom hos Nykredit Palle Sørensen giver fabrikschefen ret i, at det er nærliggende at tro, at den stigende inflation – og den i øvrigt store efterspørgsel på arbejdskraft – vil drive lønningerne op og dermed gøre inflationen i Danmark mere vedvarende.

- Jeg tror dog, at det er mest sandsynligt, at inflationen igen vil krybe tilbage under to procent i takt med, at flaskehalsene i forsyningskæderne fortager sig og energimarkederne normaliseres, siger Palle Sørensen.

Og så minder Palle Sørensen Daloons fabrikschef om, at der er andre ude i verden, der i øjeblikket har endnu dybere panderynker.

I eurozonen blev inflationen i december målt til fem procent, og i USA var den næsten oppe på syv procent.

FacebookTwitter