Frygt for trætte chauffører

Speciallæge og fagforening vil have undersøgt om danske chauffører lider af søvnapnø - afbrudt søvn - der medfører træthed på jobbet

Speciallæge og fagforening vil have undersøgt om danske chauffører lider af søvnapnø - afbrudt søvn - der medfører træthed på jobbet. (© colourbox)

Det er ikke kun piloter der kan være trætte og falde i søvn på jobbet.

På trods af skrappe køre- og hviletids-regler så tyder nye undersøgelser på, at antallet af lastvognschauffører der er udsat for træthedssymptomer, kan være større end antaget.

Det er kendt at mange lastvognschauffører lider af overvægt - blandt andet på grund af stillesiddende arbejde. Der er en sammenhæng mellem chaufførers overvægt - søvnforstyrrelser - og en øget risiko for at falde i søvn bag rattet.

Det siger speciallæge Lars Mortensen fra Apnøklinikken i Allerød.

- Vi har mange patienter i behandling, som er chauffører. De lider af søvnapnø og føler sig på grund af den afbrudte søvn meget trætte. Og det kan forklare, hvorfor de har været involverede i ulykker, siger Lars Mortensen.

Afbrudt søvn

Personer, som lider af søvnapnø, sover ikke ordentligt igennem, fordi de natten igennem vækker sig selv på grund af vejrtrækningspauser.

Den amerikanske havarikommission NTSB vurderer at op mod en tredjedel af de amerikanske erhvervschauffører lider af den alvorlige søvnlidelse.

Og Lars Mortensen mener at man også bør undersøge chauffører herhjemme.

- Vi har haft mange erhvervschauffører på vores klinikker. Og jeg er sikker på, at vi her har et uerkendt problem, siger Lars Mortensen.

Ovevrægt

Også transportgruppen i 3F vil meget gerne have undersøgt om deres chauffør-medlemmer er mere udsat for søvnapnø end andre.

- Vi ved, at mange chauffører lider af overvægt som en følge af stillesiddende arbejde. Og hvis der er en sammenhæng mellem overvægt og dårlig søvn - så ville det være fuldstændigt tosset ikke at undersøge, hvor stort problemet er i Danmark, siger forhandlingssekretær Jørgen Aarestrup Jensen fra transportgruppen i 3F.