Frygter du minusrenter på din bankkonto? Her er tre råd

Læg en plan for din økonomi og kom af med gælden, hvis du er ramt af negative renter.

Tusindvis af danskere har tusindvis af kroner stående på deres indlånskonti. (Foto: MADS NISSEN © Scanpix)

Alt for mange danskere har alt for mange penge stående på deres konto i banken, og det er et problem, når minusrenterne melder deres ankomst.

Sådan lyder det fra Helle Snedker, der er kundedirektør i rådgivningsvirksomheden Formuepleje, efter Jyske Bank i dag har meddelt, at kunder med mere end 750.000 kroner i banken bliver afkrævet negativ rente på 0,75 procent.

Når analytikere i nogen tid har spået, at det ville ske, og der samtidig står næsten 1.000 milliarder kroner på indlånskonti i danske banker, mener Helle Snedker, det er et tydeligt tegn på, at bankkunder er i tvivl om, hvad de skal gøre med overskudslikviditeten.

- Næsten 1.000 milliarder er rigtig mange penge, men det er nok en konsekvens af, at den kortsigtede investor ikke har så stor risikoappetit eller har svært ved at finde ud af, hvor det er godt at placere pengene. I øjeblikket er der jo negativt afkast på obligationer, siger hun.

Er du en af dem, der er i tvivl, og frygter minusrenter på din bankkonti? Så får du tre råd her.

1

Læg en plan for din økonomi

Ifølge Helle Snedker er det kun rigtig fornuftigt at have penge stående på bankbogen, hvis der er tale om opsparing til forbrugsgoder som ny bil eller boligkøb, og hvis de skal bruges inden for 2-3 år. Derfor er det en god idé at lave en plan for økonomien, siger Helle Snedker.

- Sæt dig ned og find ud af, hvor mange penge du har brug for de næste par år, og om du overhovedet har brug for at have penge stående på en indlånskonto. De penge, som først skal bruges om 5, 10 eller 20 år, har det typisk bedre investeret end ikke investeret.

2

Brug opsparing til at betale gæld

Med Jyske Banks minusrenter vil det for kunder, der har en million kroner stående på deres indlånskonto, koste cirka 1.800 kroner om året i renter, og måske kan pengene placeres bedre, foreslår Helle Snedker. Du kan for eksempel bruge opsparinger til at betale gæld.

- Sørg for at sætte penge af til gælden, hvis du har dyr gæld og står til at få negative renter på din indlånskonto. Hvis du er ældre og sparer op til kommende generationer, kan du overveje, om det ikke er tid til opleve glæden ved at give pengene videre.

3

Sæt dine bankforretninger i udbud

Jyske Bank var den første bank til at melde om minusrenter på indlånskonti. Sydbank har siden ført trop, hvorfor det ifølge Helle Snedker vil være helt naturligt at lede efter en ny bank. I hvert fald, hvis du er en af dem, der har mere end 750.000 stående.

- Grænsen for, hvor stor en formue du skal have stående, kan ændre sig til mindre, og der vil være steder, hvor du kan slippe for minusrenter lidt endnu, siger hun og minder om, at bankkunder skal huske at tjekke, hvad de binder sig til, når indlånsrenterne er positive.

- Hvis nogen lokker med høj indlånsrente, kan det være, du skal binde pengene i lang tid.